Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.11.2017

Кліматичні зміни: на Рівненщині вирощуватимуть арахіс і кунжут

Через кліматичні зміни на Рівненщині протягом останніх років з’явилися перспективи вирощування в області теплолюбних рослин, таких як арахіс, кунжут, нут і сочевиця. Цього року був закладений демонстраційний полігон, на якому висадили нові для Рівненщини рослини, повідомляє “Агро-Центр”.

Упродовж останніх років на Рівненщині в сільськогосподарському виробництві істотних змін зазнала структура посівних площ. Стрімкими темпами зростають площі таких теплолюбних культур як соя і кукурудза. Соя на сьогодні займає найбільшу частку в структурі посівних площ – 21%, на долю кукурудзи припадає 14%.

Таке явище стало можливим завдяки процесам глобальних змін клімату. Тому питання оцінки змін клімату й адаптації до них землеробства регіону є надзвичайно актуальними.

Нині відбуваються кліматичні зміни, що впливають на продуктивність агровиробництва та змушують швидкими темпами змінювати його спеціалізацію.

Науковці Інституту сільського господарства Західного Полісся розпочали розглядати проблему зміни клімати в напрямку диверсифікації галузі рослинництва, тобто адаптації до сучасних погодних умов нових нетипових для регіону сільськогосподарських культур. Із метою порівняння продуктивності типових культур і нових для регіону був закладений демонстраційний полігон. На ньому вирощуються горох, соя, кукурудза, соняшник, сорго, сориз, сочевиця, нут, а також дуже теплолюбні арахіс і кунжут.

Якщо говорити про вирощування в умовах Рівненщини нових, нетипових для регіону культур, то варто звернути першочергову увагу на нут і сочевицю. Це зернобобові культури, їх зерно містить 25-34% білка, що зумовлює велике продовольче значення даних культур.

Нут і сочевиця традиційно вирощуються в посушливих умовах степу. Оскільки останніми роками такі погодні умови в період літньої вегетації спостерігаються і в нашому регіоні, то цілком можливе їх вирощування у нас. Варто також зазначити, що поширення культур у сільськогосподарському виробництві залежить не тільки від можливостей забезпечення їхніх біологічних потреб, а в першу чергу від кон’юнктури ринку. Тому на сьогодні допоки не стоїть питання щодо конкуренції цих культур із традиційними для регіону горохом і соєю.

Результати посівів теплолюбних рослин будуть відомі вже восени.

Джерело: Агро-Центр