Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.11.2017

Аграрна торгівля між Україною та ЄС істотно виросла

За результатами січня-вересня 2017 року, експорт українських аграрних та харчових товарів до країн Європейського Союзу збільшився на 39,8% і становив 4,18 млрд USD.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

При цьому імпорт із європейських країн зріс на 11,7% і склав 1,58 млрд USD.

«Взагалі, збільшення нашого експорту до ринків країн ЄС відбулось в основному за рахунок зростання обсягів постачання таких продуктів як: кукурудза – на 57,4%, насіння свиріпи або ріпаку – на 72,9%, соняшникова олія – на 23%. Окрім того, значно зросло постачання м’яса та харчових субпродуктів птиці, меду, кондитерських виробів, маргаринової продукції та таких цікавих нішевих продуктів як сорго чи насіння льону», – зазначила заступник міністра Ольга Трофімцева.

Вона відмітила, що ключовими імпортерами української сільськогосподарської та харчової продукції серед країн ЄС є Нідерланди з часткою 17,6%, Іспанія – 15,5%, Польща – 12,9%, Італія – 11,9% та Німеччина – 9,9%.

Приємно зазначити, що на ринках ЄС зростає попит на українську готову продукцію. Наприклад, за січень-вересень 2017 року експортовано вершкового масла на 12,6 млн USD, а у той самий період 2016-го ця цифра становила лише на 5 тис. USD менше. Також зросли поставки українського морозива, згущеного молока, крохмалю, кондитерських виробів з цукру тощо», – відмітила Ольга Трофімцева.

Заступник міністра нагадала, що станом на сьогодні вже повністю використані тарифні квоти на низку українських аграрних товарів: цукор, мед, ячмінь, ячмінну крупу і борошно, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, кукурудзу, пшеницю.

«Серед додаткових торговельних преференцій, що набрали чинності з 1 жовтня 2017 року, українські експортери вже повністю використали квоти на мед у розмірі 2500 тонн. На 36,5% використані квоти на оброблені томати, а на 5,9% – квота на ячмінну крупу і борошно. У повному обсязі наразі залишаються не вичерпаними додаткові торговельні преференції на виноградний сік – 500 тонн і овес – 4000 тонн», – резюмувала Трофімцева.

Джерело: agropolit.com