Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.10.2018

Експорт бобових може стати новою історією успіху для України

В Україні стрімко розвивається виробництво та експорт зернобобових культур. За даними Держкомстату, у 2016 році бобові культури ввійшли в рейтинг найбільш прибуткової сільгосппродукції. В нашій країні вони забезпечили виробникам понад 76% рентабельності. У 2017 році Україна зайняла третє місце у світі за обсягами виробництва гороху, а загальний обсяг виробництва бобових в Україні досяг 1,2 млн тон, що в півтора раза більше, ніж у 2016. У 2018 році зернобобовими культурами було вже засіяно 568 тис га, що є найкращим показником за останні 15 років, та за інформацією Держкомстату станом 1 вересня зібрано майже 1 млн тон.

Найбільші площі збору зернобобових в Україні в Запорізькій (78,4 тис га), Харківській (59,1 тис га), Одеській (48 тис га) та Вінницькій (30,4 тис га) областях. З поміж зернобобових в країні вирощують горох, квасолю, нут та сочевицю. Найбільшу частку у виробництві займає горох, приблизно 70% валового збору.

Головним каталізатором розвитку бобової галузі в Україні є зовнішній ринок збуту. Популярність бобових пояснюється високим вмістом в них протеїну, що дозволяє використовувати їх у виробництві високоефективних кормів для сільськогосподарських тварин та в якості джерела замінника білка тваринного походження для харчування людей, які за останні десятиріччя набули широкого розповсюдження, зокрема в країнах Азії та Африки через їх значно нищу вартість порівняно до продуктів з тваринним білком, та у країнах Західної Європи та Північної Америки через зростання кількості людей що сповідують вегетаріанський спосіб життя.Однак основним споживачем є комбікормова галузь.

Основними імпортерами українського гороху виступають Індія (частка 23,7%), Пакистан (12,8%), Іспанія (11,7%), Ємен (7,4%), Шрі-Ланка (4,9%), Малайзія (4,2%), Польща (4,3%), Сомалі (3,7%) Бангладеш (3,6%), Кенія (2,3%), Туреччина (2,2%), Ефіопія (2,1%), Камерун (1,8%) та Непал (1,7%).

Прес-служба «Держзовнішінформ»