Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.08.2017

Національний банк України послаблює антикризові обмеження

Із 24 серпня 2017 року набуває чинності Постанова Правління Національного банку України від 22 серпня 2017 року №81 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року №410».

Згідно з Постановою, Національний банк України послаблює антикризові обмеження на валютному ринку, що стосуються як валютних операцій населення та бізнесу, так і діяльності банків на міжбанківському валютному ринку.

Отже, вже з 24 серпня 2017 року:
– фізичні особи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати без обмежень за сумою. Таким чином знімається ліміт, що був встановлений раніше, на отримання на добу не більше 250 тис. грн в еквіваленті;
– знімається заборона на випуск ощадних (депозитних) сертифікатів на пред’явника, що діяла досі, та скасовується вимога погашати їх лише шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або пред’явника. На додаток, для депозитних сертифікатів у іноземній валюті скасовується вимога до мінімального строку розміщення, що мав становити не менше шести місяців.

НБУ додав до переліку виключень із заборони на дострокове погашення кредитів та позик перед іноземними кредиторам випадки, коли до складу акціонерів нерезидента-кредитора, якому здійснюється дострокове погашення, входить іноземна держава або іноземний банк. Ця іноземна держава має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).
Для банків НБУ спростив розрахунок щоденного ліміту купівлі валюти у власну позицію в розрізі операцій на умовах тод, спот і форвард. Нововведення спрямоване на стимулювання форвардних операцій та подальший розвиток інструментів хеджування валютних ризиків.

Прес-служба ДП “Держзовнішінформ”