Опубліковано 26.11.2013

Огляд ринку цукру

Так котирування на тростинний цукор дещо знизились під впливом «медвежого» прогнозу Міжнародної організації по цукру (ISO) щодо підвищення рівня світових запасів солодкого продукту. З іншого боку, ціни на білий цукор (за виключенням бразильського товару) зміцнились на фоні відновлення попиту з боку країн Азії. Станом на 19 листопада, вартість березневого ф’ючерсу на цукор-сирець на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі (ICE) склала 389,10 доларів США/т (393,90 доларів США/т тиждень тому). В той же час березневий ф’ючерс на білий цукор на Лондонській біржі котирувався по 469,00 доларів США/т (464,00 доларів США/т тиждень тому).

Зниженню цін на світовому ринку цукру сприяли численні фундаментальні фактори та події:

  • прогноз про підвищення рівня світових запасів цукру в поточному  маркетинговому році. За останніми оцінками ISO, глобальний профіцит цукру в 2013/2014 МГ перевищить 4,73 млн тонн, що на 5,1% вище в порівнянні з серпневим прогнозом (4,5 млн тонн);
  • з технічної сторони світовий ринок цукру був також послаблений. Згідно  останнім даним Комісії по торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC), за тиждень, що завершився 15 листопада, кількість довгих позицій по тростинному цукру на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі скоротилась на 25,515 тис.контрактів та склала  122,274 тис. контрактів.

При цьому наявність декількох факторів «росту» на ринку обмежували величину зниження цін:

  • відновлення попиту на білий цукор на світовому ринку з боку країн Близького Сходу, зокрема Іраком, який є другим по обсягам імпортером білого цукру в світі після США;
  • послаблення курсу долара США до валют ключових країн-експортерів цукру.
Поставити запитання