Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.07.2013

Світовий рынок олійних

Спочатку котирування нового врожаю соєвих бобів в США зростали на фоні прогнозів метеорологів щодо посушливої та спекотної погоди на Середньому Заході у другій половині липня. Однак в останні дні торгівлі цей фактор був нівельований зміною прогнозів на протилежні, очікується, що погода в «кукурудзяному» та «соєвому» поясах буде прохолодною. Також підтримку цінам виявило послаблення курсу американського долара. В подальшому очікується встановлення тренду до зниження цін у відповідності з наближенням нового сезону з очікуваним високим урожаєм.

За даними компанії Oil World світове виробництво соєвих бобів в 2013/14 МГ складе 284,22 млн.т, що на 6,8% більше, ніж сезоном раніше. Прогнозна оцінка аналітиками даної компанії валового збору соняшника у світі в 2013/14 МР знижена з 38,9 млн.т до 38,7 млн.т. Однак даний показник суттєво перевищує результат минулого року – 35,9 млн.т. В Україні врожай олійної в 2013/14 МР становитиме 9,4 млн.т, що на 0,6 млн.т перевищить минулорічний показник. В Росії валовий збір культури в новому сезоні очікується на рівні 8,6 млн.т (7,99 млн.т в минулому році). В країнах ЄС виробництво продукції очікується на рівні 8,07 млн.т (6,89 млн.т в минулому році). В Аргентині врожай соняшника може досягнути 3,3 млн.т в порівнянні з 3,15 млн.т, зібраних роком раніше.

Згідно прогнозу аналітиків компанії OilWorld світове споживання ріпаку та каноли в наступному маркетинговому році буде переживати стагнацію всупереч передбаченому збільшенню виробництва ріпаку на 0,9 млн.т до історично рекордного рівня в 63,5 млн т. Головною причиною повинно виступити можливе зниження світового споживання ріпакової олії, зокрема, біодизельною промисловістю (переважно, в європейських країнах). Крім того, тиск спричинить зростаюча пропозиція соняшникової і соєвої олії.

Згідно прогнозу OilWorld, сукупне виробництво ріпаку в країнах Європи в поточному році складе 20,4 млн т, що перевищує минулорічний рівень на 1 млн.т. З причини зниження попиту на ріпакову олію з боку біопаливної промисловості, переробка ріпаку в Європі в липні-червні 2013/2014, ймовірно, зменшиться на 500 тис.т до 21,7 млн.т.