Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.06.2016

Україна – у п’ятірці світових експортерів. Проте можна краще

Україна продовжує посідати лідируючі позиції з експорту залізної руди серед країн СНД. Ми на четвертому місці в світі за експортом і на сьомому – за обсягами видобутку.

Український ринок залізорудної сировини продовжує цікавити як Європу, так і країни Далекого Сходу на чолі з Китаєм. Незважаючи на вплив цілої серії негативних факторів, український експорт цього виду продукції в 2014-2015 роках впевнено зростав. За підсумками минулого року Україна перебувала на першому місці в списку експортерів серед країн СНД з часткою 69%. Причини у вигідному географічному положенні та правильному його використанні – налагодженому логістичному ланцюгу. 

На цю тенденцію не змогла вплинути ані ситуація на Сході, ні зниження цінових трендів в умовах величезного профіциту ринку залізорудної сировини (світові котирування знизилися в середньому на 60% відносно січня 2013 року). Про це, презентуючи можливості України у даній сфері, повідомив аналітик ДП «Держзовнішінформ» Олександр Славинський під час виступу на 22-й міжнародній конференції Iron Ore Symposium, проведеній компанією MetalBulletin в Берліні, Німеччина.

«Експорт залізорудної сировини з України стабільно зростав протягом останніх десяти років, так само як і частка експорту щодо виробництва, – зазначив аналітик ДЗІ. – Тільки за 2015 рік поставки на зовнішні ринки збільшилися на 12%. Основними споживачами української сировини є Китай, країни Західної і Східної Європи, а також Туреччина».

«Але становище на ринку залишається досить складним, а тиск конкурентів збільшуватиметься. Щоб зберегти свої позиції, українському виробнику необхідно продовжувати знижувати собівартість виробництва, підвищувати процентний вміст заліза в руді й активніше розвивати транспортну інфраструктуру, орієнтовану на експорт», – підкреслив Олександр Славинський.

«Надра в світі бідніють, але процеси глибокого збагачення руди дозволяють виробляти залізорудні концентрати високої якості, використовуючи при цьому як ресурси бідних родовищ, так і відвали гірських порід. Сьогодні в світі понад 85% видобутих залізних руд піддається збагаченню. І Україна на цьому тлі виглядає більш ніж гідно.

Зараз саме українські підприємства, підвищуючи якість продукції, що випускається, мають одні з найменших в світі показників собівартості в сегменті залізорудних окатишів. Двоє з них – на 1 і 4 місцях в цьому списку. І підвищення доданої вартості, навіть стосовно сировинним постачання, має стати основним трендом для українського експортера в ЄС на найближчі роки », – впевнений Олександр Славинський.

Виступи експертів ДП «Держзовнішінформ» на конференціях MetalBulletin де-факто стали традицією просування українських ринків у країнах ЄС. Їх регулярно запрошують на подібні конференції, де вони знайомлять фахівців із усього світу з ситуацією в Україні та країнах СНД.

Рівень довіри до ДЗІ підтверджується кількома чинниками. Інформацією «Держзовнішінформу» по товарних ринках користуються Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Державна фіскальна служба, Антимонопольний комітет, а також комерційні організації. На подібних експертних форумах ми представляємо свої оцінки, засновані на інформації, якій довіряють вже протягом 20 років. А оскільки інтерес до України в світі тільки зростає, фахівців ДЗІ запрошують для висвітлення стану справ на одному з найперспективніших ринків для Європи.

Прес-служба ДП «Держзовнішінформ»