Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.10.2015

ДП «Держзовнішінформ» ініціював діалог між державою та бізнесом

9 жовтня 2015 року в конференц-залі «Колізей» ТПП України пройшов Форум «Імпорт послуг та об'єктів інтелектуальної власності: ціни, валютне регулювання, податки». У ході форуму відбувся діалог між державою і бізнесом з питань   методології цін та системи оподаткування операцій з імпорту послуг,  ефективної роботи на ринку імпорту послуг та інтелектуальної власності в цілому.

Учасники заходу отримали повну інформацію з питань обґрунтування вартості послуг з точки зору правил трансфертного ціноутворення цін, бухгалтерського обліку імпортних послуг та об'єктів інтелектуальної власності, а також системи оподаткування та валютного регулювання операцій, предметом яких є отримання резидентами України імпорту послуг та об'єктів інтелектуальної власності від нерезидентів.

В роботі Форуму розглянуті особливості оподаткування податком на прибуток операцій з імпорту послуг, валютного законодавства та документального підтвердження імпорту послуг при проведенні документальних перевірок.

Геннадій Войціцький, партнер податкової практики Baker&McKenzie розповів про особливості оподаткування операцій із нерезидентами, враховуючи останні зміни у Податковому кодексі. Поява концепції бенефіціарного або фактичного власника доходів – одна з найбільш значущих змін у питанні застосування міжнародних договорів України про усунення подвійного оподаткування.  Згідно з цім, право на застосування зниженої міжнародним договором ставки податку при виплаті нерезиденту має «бенефіціарний одержувач доходу.

Проблема визначення такого кінцевого одержувача стала предметом жвавої дискусії на Форумі. Свої роз'яснення стосовно цього  дала Алла Кононова, начальник відділу розгляду звернень з ПДВ управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України, підкреслюючи важливість розгляду кожного конкретного випадку.

Крім того, Олексій Задорожний, начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України, показав особливості оподаткування податком на прибуток операцій з імпорту послуг.

Завдяки доповіді Ольгі Трифонової, старшого менеджера відділу податкових та юридичних послуг, керівника групи трансфертного ціноутворення PwC, учасники познайомилися з алгоритмом визначення вартості послуг, відповідно до принципу «витягнутої руки». Це стандарт, згідно з яким ціни угод між пов’язаними особами повинні відображати умови, які мали б місце між незалежними підприємствами.

Підбиваючи підсумки, Олександр Мінін, старший партнер WTS Consulting, ще раз наголосив, що кожен окремий випадок операції із нерезидентами потрібно розглядати індивідуально і в спорах з податковими органами давати адекватну та належну аргументацію.

Довідково:

Партнери Конференції:

– Юридичний партнер – Міжнародна юридична фірма Baker & McKenzie;

– Генеральний телевізійний партнер – Телеканал «Перший Діловий»;

– Генеральний новинний партнер – Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна»;

– Генеральним медіа-партнером – Ділова  газета БІЗНЕС«Бухгалтерія»;

– Офіційний друкований партнер – Ділова газета «Україна Бізнес Ревю»;

– Офіційні інформаційні партнери: Журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори», «Юридична практика» Діловий інформаційно-новинний портал «Дело.UA», Інформаційний портал «DSNEWS.UA», , Діловий тижневик «Ділова Столиця» та Інформаційне агентство «Українські Новини».