Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.07.2014

Європейська перехресно-клеєна деревина (CLT) набирає популярність в США

Торік національна асоціація фанерних заводів опублікувала виробничий стандарт CLT. Крім того, Американська рада по деревині (AWC) збирається домогтися поправок в будівельні норми на користь деревної продукції. В країні створено американською Idaho Forest та лідером європейського ринку компанією KLH (Австрія) спільне підприємство.

У Північній Америці деревину CLT частіше використовують у висотному будівництві: чим більше поверхів у будинку, тим вигіднішим цей матеріал стає порівняно з залізобетоном і класичної каркасною деревиною. Іншим приводом використовувати CLT у будівництві, особливо для західного узбережжя США, є його сейсмічна стійкість, доведена випробуваннями в Японії.

За найбільш оптимістичними прогнозами, американський ринок здатний поглинути від 1,4 до 4,3 млн м3 перехресно-клеєної деревини вже наступного року (це 5-15% від світового обсягу ринку), проте ці цифри в 3-8 разів перевищують поточні потужності з виробництва CLT німецькомовних країн в Європі.

Довідково: Cross Laminated Timber (CLT) – це конструкційний деревокомпозитний матеріал. Був розроблений в Швейцарії на початку 1990-х років. При виробництві використовується деревина хвойних порід. Шари пиломатеріалу склеюються перпендикулярно один одному. Число шарів, як правило, непарне (в основному від 3 до 9). У Європі на сьогоднішній день 8 великих компаній займаються виробництвом перехресно-ламінованих панелей, 4 з них мають заводи на території Австрії, по два заводи розташовані в Німеччині, Швеції та Англії, один завод – у Норвегії.