Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.10.2017

Вантажообіг у портах зберігає позитивні показники

Вантажопереробка в морських портах України за дев’ять місяців 2017 року – з січня по вересень включно – склала 98 млн тонн, що на 1,3% більше показників аналогічного періоду 2016-го. Про це свідчать оперативні дані Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Перевалка експортних вантажів у морських портах України склала 74,4 млн тонн (зростання на 2,3% порівняно з аналогічними показниками 2016-го), імпортних – 13,9 млн тонн (збільшення на 17,3% порівняно з даними за 2016-й).

У структурі експорту найбільший обсяг традиційно займають перевезення зернових (29 млн тонн, або +11,2%) і рудних вантажів (15,5 млн тонн, або -10,4%). Зберігає свої позиції також продукція гірничо-металургійного комплексу (10,1 млн тонн, або -19,1%) і рослинних олій (4 млн тонн, або +35,1%).

Найбільший ріст у структурі імпорту, як і раніше, показує вугілля, що поставляється для забезпечення енергетичної незалежності країни та проходження опалювального сезону. Перевалка склала 3,8 млн тонн, що на 42,3% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Суттєву позитивну динаміка демонструє імпорт нафтопродуктів. Його обсяг склав 575 тис. тонн, що на 29,1% більше, ніж у 2016-му.

Перевалка транзитних вантажів дорівнює 8,5 млн тонн, що на 4,2% перевищує показник попереднього року. Найбільшу частину в транзитному вантажообігу склало вугілля – 3,2 млн тонн, а ріст був відзначений більш ніж у два рази.

Перевалка вантажів у внутрішньому сполученні склала 1,1 млн тонн, що на 71% менше порівняно з аналогічним періодом 2016-го.

Найбільші об’єми переробки вантажів традиційно демонстрували порти Южний – 31,7 млн тонн (+7% за показниками за аналогічний період минулого року), Одеський морський порт – 17,9 млн тонн (-3,8%), Миколаївський – 17,1 млн тонн (+6,7%), «Чорноморськ» – 12,6 млн тонн (+8,8%). Найбільша динаміка, як і в попередні періоди, в СМП «Ольвія» – 25,6% із загальним об’ємом у 5,4 млн тонн.

Перевалка контейнерів склала 433 тис. ТЕU, або 97,7% від показників попереднього аналогічного періоду.

Керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс зазначає, що протягом трьох кварталів 2017 року порти України нарощують показники вантажопереробки. «Пікові періоди навантажень в цілому пройшли успішно, порти справились з обсягами переробки. Очікуємо, що в найближчі періоди тенденції будуть збережені, морські ворота держави готові якісно і вчасно забезпечувати потреби вантажовідправників», – наголосив він.

Нагадаємо, що з початку року АМПУ представила програму пріоритетних дій на поточний рік, а також перспективні проекти розвитку портової інфраструктури. За попередній період підприємство провело поглиблення дна підхідних каналів та акваторії Одеського морського порту, порту Южний, «Ольвія», Миколаївського морського порту, «Чорноморську». Почалась реконструкція причалу в порту Одеси. Повне завершення програми дозволить значно збільшити можливості портів за перевантаженням, що позначиться на подальшому зростанні показників переробки вантажів.

Джерело: АМПУ