Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.11.2017

Нові можливості для українських експортерів на ринку США

29 червня 2017 року Офісом торговельного представника США опубліковані результати перегляду Генералізованої системи преференцій США (ГСП).

Під дію ГСП для всіх країн-учасників програми було включено товарну групу “товари для подорожей” (HTS Code: 4202), що дає можливість безмитного ввезення на територію США відповідної продукції, а саме валіз, сумок, контейнерів, чохлів, рюкзаків для перевезення особистих речей, що безпосередньо створює для українських експортерів відповідної продукції торговельні преференції на американському ринку.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

У 2016 році обсяг імпорту до США продукції зазначеної товарної групи зі всіх країн світу становив понад 10,6 млрд USD, а відповідна українська продукція до Сполучених Штатів була експортована на суму 31 тис USD. Водночас необхідно зауважити, що за січень – квітень 2017 року відбулося зростання поставок української продукції групи “товари для подорожей” на 250%.

Щодо петиції України стосовно включення під дію ГСП експорту до Сполучених Штатів феромарганцю із вмістом вуглецю понад 4% (HTS Code: 7202.11.50) було прийнято негативне рішення. Відповідно до отриманих із зазначеного питання коментарів представників  Офісу торговельного представника США, на це рішення вплинуло занепокоєння американських виробників феромарганцю щодо можливого негативного впливу від включення даної позиції під дію ГСП на внутрішній ринок Сполучених Штатів.

Продукція, що підпадає під безмитний режим ввезення в рамках ГСП, включає широкий асортимент промислових товарів, різні види хімічних речовин та мінералів, окремі будівельні матеріали, феросплави, частини до двигунів, деякі види сільськогосподарської і рибної продукції та ін.

Завдяки злагодженим та цілеспрямованим діям Мінекономрозвитку, за результатами розгляду Міжвідомчою комісією Генералізованої системи преференцій США відповідної петиції Мінекономрозвитку Президентом США Б. Обамою 30 вересня 2015 року, прийнято рішення щодо повернення низки товарів українського експорту до США під сферу дії ГСП, що надає можливість їх безмитного ввезення на територію США. Зазначений крок дозволяє збільшити експорт української продукції до США та надає додаткові конкурентні переваги українській продукції.

За попередньою інформацією, наразі Адміністрацією США розглядається продовження дії ГСП після 2017 року. У Конгресі Сполучених Штатів наявною є сильна двопартійна підтримка необхідності продовження дії ГСП. Експерти висловлюють переконання, що рішення від 29 червня 2017 року щодо включення товарної групи “товари для подорожей” під дію ГСП свідчить про існування налаштованості Адміністрації підтримати продовження дії Генералізованої системи преференцій.

Детальна інформація щодо ГСП розміщена на веб-сайті Офісу Торгового Представника США за посиланням.

Також інформація щодо можливостей ГСП для українських виробників доступна на веб-сайті Мінекономрозвитку за посиланням.

Довідка.

ГСП заснована 1 січня 1976 року відповідно до Закону США “Про торгівлю” 1974 року. Генералізована система преференцій США призначена для сприяння економічному зростанню в країнах, що розвиваються, шляхом надання пільгового безмитного режиму ввезення на територію США до 5000 видів товарів із визначених американським урядом країн – бенефіціарів ГСП (120 країн і територій, в тому числі Україна). Після дворічної перерви (у зв’язку із завершенням строку чинності ГСП 1 серпня 2013 року автоматично припинила свою дію) 29 червня 2015 року Президент США Б. Обама підписав прийнятий Конгресом Закон “Про розширення торгових преференцій” (Trade Preferences Extension Act 2015), який передбачає відновлення дії ГСП до 31 грудня 2017 року.