Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.04.2017

Вартість нафти на світовому ринку в квітні поточного року підвищилася

За період 3-21 квітня ціни на нафту на світовому ринку дещо зросли – до 50-55 дол. США/бар. Розрахункова вартість нафти сорту Brent підвищилася на 2-3% відносно аналогічного періоду минулого місяця.

Зростання вартості нафти на світовому ринку було зумовлено низкою факторів. Так, за інформацією від МЕА, пропозиція нафти на світовому ринку в березні знизилася на 0,76 млн бар./добу, до 95,98 млн бар./добу. Зменшення комерційних запасів нафти та нафтопродуктів спостерігалося в США у зв’язку з закінченням планових ремонтів на НПЗ та наближенням періоду відпусток, а отже – з підвищеним попитом на паливо. Із середини березня запаси нафти в нафтових сховищах США, ЄС та плавучих терміналах скоротилися на 42 млн бар. Значно зменшилися обсяги нафти, що зберігалась у сховищах Карибського басейну.

Вже майже досягнуто домовленості між ОПЕК та 11 країнами, що не входять до картелю, про продовження ще на півроку зусиль щодо скорочення обсягів добутку нафти.

Попит на нафту та нафтопродукти в світі залишається стабільно високим. Компанія Saudi Aramco знизила ціни на всю нафту, що експортується до країн Середземномор’я, Північно-Західної Європи та деяких азійських країн, задля збільшення своєї частки ринку та витіснення конкурентів.

Варто зазначити, що у другій половині квітня спостерігалося поступове зниження вартості нафти на світовому ринку. Це пов’язано з суттєвим зростанням кількості працюючих бурових установок в США та обсягів добутку сланцевої нафти в країні. За даними Baker Hughes, кількість працюючих бурових установок у США досягла 847 одиниць (зокрема нафтових бурових – 683 одиниці), що в річному виразі склало зростання на 92%. За даними Міністерства енергетики США, обсяг добутку нафти в країні досяг 9,235 млн бар./добу. Зокрема, обсяги добутку сланцевої нафти в США в квітні оцінюються в 5,07 млн бар./добу. Адміністрація Дональда Трампа готує директиву щодо зняття заборони на розробку нових нафтогазових родовищ у Атлантичному океані та в Арктиці.