Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.06.2015

ДП «Держзовнішінформ» провело конференцію «ПДВ 2015: зовнішня та внутрішня торгівля».

Як зазвичай, впродовж останнього року аутентичною особливістю формату заходів від цього тандему держустанов став режим безпосереднього діалогу між експертами ДФС України, аудиторськими компаніями та бізнесом. Навіть з елементами конструктивної критики від практиків, що як до цього багатостраждального податку не видається дивним. Конференція, незважаючи на затишшя літньої пори відпусток, викликала зацікавленість бізнесу й на захід до конференц-зали Торгово-промислової палати зібралися близько сотні зацікавлених учасників.

Хедлайнером першої половини Конференції, без сумніву, став Олексій Задорожний – начальник управління методології податку на прибуток підприємств ДФС України, – зі своїм виступом «Нові правила оподаткування податком на прибуток підприємств, в т.ч. які сплачують щомісячні авансові внески». Бурхлива реакція незабаром вилилася в жваву дискусію щодо позитивів та неточностей у змінах у даному питанні, що стало корисним обміном думок як для практикуючих бухгалтерів, так і для представників фіскалів. Вочевидь нагальність подібних зустрічей з відвертим обговоренням перетворень у податковій царині України є безсумнівною.

Так, на думку директора департаменту з управління продажами Universal Bank (доречі, Банка-Партнера даного заходу) Ігоря Сироватки: «Продовжуючи реалізацію стратегії, що спрямована на підтримку розвитку українського бізнесу, наш банк виступив партнером  конференції «ПДВ 2015: зовнішня та внутрішня торгівля». Конференція зібрала головних бухгалтерів та фінансових директорів українського бізнесу, які мали змогу отримати практичні рекомендації та роз’яснення експертів ДФС України, представників юридичних та аудиторських компаній щодо змін в податковій системі України, сприяння в підготовці звітної документації та висвітлення питань стосовно податку на прибуток та взаємодії бізнесу і держави. Ми вбачаємо у цьому в тому числі й нашу соціальну відповідальність перед суспільством. Якщо хочете – то непрямий обов’язок банку допомагати своїм дійсним та потенційним клієнтам».

Окрему зацікавленість бізнесу викликали виступи представників провідних аудиторських та  юридичних компаній України. Так, Людмила Мельник, старший консультант LLC "PricewaterhouseCoopers" та Тетяна Гринь, старший юрист ЮФ "Астерс" (провідної юридичної фірми України, що стала Юридичним партнером Конференції), зосередилися безпосередньо на питаннях міжнародною торгівлі й пов’язаних з цим податкових наслідках. Але особливе пожвавлення залу викликала доповідь Алли Кононової, начальника відділу розгляду звернень з ПДВ департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України, з темою по базі оподаткування й заповнення форм електронної звітності. Дискусії з цього приводу продовжувались в перервах та після робочого часу Конференції.

Загальні враження від заходу практикуму підбив Юрій Лазоренко, виконуючий обов’язки директора ДП «Держзовнішінформ»: «Конференція «ПДВ 2015: зовнішня та внутрішня торгівля» відбулася й відбулася добре – на високому фаховому рівні. Ми з острахом зважали на час відпусток, адже літо далеко не найкраща пора для серйозних публічних заходів. Але ні, країна живе, реформується. Усі теми викликали жваву реакцію та цікавість. Певен, з таким загалом як наш, можна шукати нових, більш ефективних форм співробітництва держави та бізнесу.  Сьогодні Державна Фіскальна Служба України надає першочергового значення наведенню  порядку в системі адміністрування ПДВ. Відбуваються зміни, спрямовані на вдосконалення цієї системи, – це ми всі мали змогу почути з першоджерел. Дякую всім учасникам та доповідачам за конструктив. Й до нових зустрічей».

 

Довідково: система електронного адміністрування ПДВ запроваджена на постійній основі з 1 липня 2015 року, що має забезпечити автоматичний облік у розрізі платників податку.