Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.08.2017

Українські вчені розробили технологію виробництва біогазу з синьо-зелених водоростей, що дозволить очистити Дніпро

Учені Кременчуцького національного університету ім. М. Остроградського (Полтавська обл.) створили спеціальну станцію, що видобуває біогаз із синьо-зелених водоростей, розмноження яких призводить до цвітіння води в Дніпрі. Розробка зайняла перше місце на конкурсі наукових проектів в Австрії.

На думку наукового співробітника Кременчуцького національного університету Сергія Дегтяря, технологія не тільки дозволить очистити головну водну артерію України від забруднення, а й допоможе частково вирішити енергетичну проблему.

«За сприяння колег, у відповідних лабораторіях ми провели якісний і кількісний аналіз зібраних зразків біогазу, – розповідає вчений. – Результати перевершили очікування – біопаливо має високий коефіцієнт корисної дії при нульовому рівні токсичності».

За словами доцента Кременчуцького університету Тетяни Козловської, стаціонарні біогазові станції можна використовувати для опалення будинку. «Два-три місяці цвітіння Дніпра забезпечать теплом пів-Кременчука, – запевняє вона. – Подібні установки дозволять вирішити проблеми з опаленням у селах».

За словами доцента Кременчуцького національного університету Михайла Єлізарова, спорудження біогазових станцій в місцях водозаборів не тільки частково може вирішити енергетичну проблему, але і поліпшить екологічний стан річок.

«Очищаючи воду у водосховищі, біогазові установки допоможуть рибному господарству й очищуватимуть питну воду на водозаборах міст, що розташовані на берегах Дніпра», – запевняє вчений.

 

Джерело: BuildingTech