Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2019

2018 року найбільше українських олійних культур імпортували країни ЄС, олії – Індія – Микола Пугачов

У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами у ній, крім зернових, є олійні культури та рослинна олія.

За даними Державної служби статистики України, у 2018 році вартість експорту насіння олійних культур склала 1,9 млрд USD. Це на 6% менше, ніж 2017 року, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов. Обсяги поставок цієї продукції на зовнішні ринки знизились на 7,5% – до 4,8 млн т.

При цьому обсяги експорту ріпаку у натуральному виразі сягнули торік рекордної для України позначки у 2,4 млн т, поінформував науковець.

За його словами, основними покупцями українських олійних культур та олії у 2018 році, як і в попередні роки, є країни Азії, Європи та Африки.

Характерною рисою 2018 року стало посилення позицій Європейського Союзу в імпорті насіння вітчизняних олійних культур. Торік частка їх експорту до країн цього регіону склала 60%, зауважив Микола Пугачов.

Лідируючу позицію серед імпортерів українських олійних культур посіла Німеччина (17,6%). Значними є також частки Туреччини (16,5%), Бельгії (14,9%), Франції (6,7%), Білорусі (6,6%) та Нідерландів (5,2%). Чималі поставки зафіксовані також до Польщі, Ірану та Італії.

Сумарно ці країни забезпечили Україні понад 78% експортних доходів.

У 2018 році був встановлений абсолютний рекорд за обсягами зарубіжних поставок соєвої олії – 215 тис. т, поінформував експерт.

Втім, у групі жирів та олій визначальним товаром для експортних ринків залишається соняшникова олія вітчизняного виробництва. У 2018 році її експорт з України становив 5,6 млн т, на 3% менше показника 2017 року. Виручка від її продажу становила 4,1 млрд дол. США, що на 4% менше, ніж у попередній рік, зазначив Микола Пугачов.

За його словами, 2018 року найбільший попит на українську соняшникову олію традиційно спостерігався з боку Індії (39,8%).

Решта важливих країн – імпортерів цього виду агропродукції помітно їй поступилися: Китай (9,5%), Ірак (5,8%), Нідерланди (5,7%), Іспанія та Італія (по 5,3%).

Сукупно ці країни акумулюють понад 71% вартісних поставок олії на зовнішні ринки, підсумував Микола Пугачов.