Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.09.2019

На світовому ринку нафти очікують рекордний шок: ціни можуть злетіти до 100 USD за барель

Атака на нафтові об’єкти Саудівської Аравії, відповідальність за яку взяли на себе єменські хусити, обіцяє світовому ринку “чорного золота” шокове скорочення поставок, яке можна порівняти за масштабами з ситуацією 1990 року, коли війна в Перській затоці призвела до зупинки сотень свердловин в Кувейті та Іраку і зливу в море майже 800 тисяч тонн видобутої сировини. Про це повідомляє Finanz.

Удар армади безпілотників, нанесений в ніч на суботу, поранив “серце” саудівської нафтової інфраструктури – комплекс Абкаік потужністю 7 млн ​​барелів на добу. Абкаік обслуговує родовище Гавар – найбільше розробляється нафтове родовище в світі з щоденним видобутком близько 5 млн барелів. Саме на таку величину Saudi Aramco – державна нафтова компанія королівства – буде змушена скоротити видобуток.

Саудівське Міненерго офіційно підтвердило, що втрати виявилися навіть більше, ніж оцінювали спочатку: тимчасово випадуть потужності на 5,7 млн ​​барелів на день.

Ринок втратить 58% саудівської нафти (9,8 млн барелів на день), кожен п’ятий барель, що видобувається в ОПЕК (29,7 млн ​​барелів на добу), і кожен сімнадцятий (5,7%) з загальносвітового видобутку (99 млн барелів щодня).

Скорочення поставок втричі перевищить за масштабами ситуацію з Лівією в 2011 році, коли через війну з ринку пішло 1,6 млн барелів на добу. Заповнити ці обсяги повністю нової здобиччю неможливо: обсяг вільних потужностей в світі становить 2-2,5 млн барелів на добу.

“Першою реакцією ринку буде” значний стрибок цін “: спекулянти, що ставили на падіння, і виробники, які хеджувати свої поставки короткими позиціями, почнуть викуповувати ф’ючерси. Котирування злетять на 5-10 доларів за барель, до 65-70 доларів за Brent”, – прогнозують Грег Ньюман з Onyx Commodities і Геррі Росс з Black Gold Investors.

Подальший розвиток подій буде залежати від того, як швидко саудівці зможуть відновити видобуток.

“Якщо перебої в поставках триватимуть тиждень, ціни підскочать на 10-15 доларів за барель, якщо місяць – то підуть вище 100 доларів”, – зазначає аналітик Rapidian Energy Боб Макнеллі.

США, щоб стабілізувати ситуацію на ринку, готові виділити сировину із стратегічних сховищ, де до початку вересня було накопичено 645 млн барелів. Крім того, почалися консультації з Міжнародним енергетичним агентством – обговорюються варіанти “колективних дій на світовому рівні, якщо це буде необхідно”.

“США поклали провину за напад на Іран, а значить, іранські регіональні проксі-війни знову опиняться в центрі проблеми безпеки на Близькому Сході. З іншого боку, тепер Вашингтону буде простіше переконати азіатських партнерів дотримуватися антиіранські санкції”, – коментує аналітик Muse & Stancil Тилак Доши.