Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.05.2018

Ріст цін на АЗС України в травні стримує спад споживання нафтопродуктів

В Україні, як і в світі загалом, у березні-травні 2018 року спостерігається сталий ріст цін в оптовій торгівля. Так, середньомісячні ціни на європейському ринку нафтопродуктів на ДП і бензин марки А-95 в середньому підвищились на 16% в доларовому вираженні. Про це повідомляє прес-служба ДП «Держзовнішінформ».

«На українському ринку середньомісячні ціни підвищились на 11% у гривневому вираженні. Різниця величини зміни виникла за рахунок зміцнення курсу гривні по відношенню до долара та євро в цей період.
Майже аналогічне зростання середньомісячних цін у березні-травні відбулося і на ринку дрібнооптової торгівлі (бензовозні норми) – приблизно на 6,5% – на бензин та 10% – на ДП», – зазначає заступник директора ДП «Держзовнішінформ» Олег Мельник.

За словами експерта, в роздрібній торгівлі середньомісячний розрахунковий рівень цін у березні-травні на бензин марки А-95 та ДП майже не змінився, його ріст становив лише до 0,4%, або до 20 коп./л.

Така невідповідність в темпах зростання цін у різних сегментах ринку, на думку О. Мельника, викликає здивування та потребує додаткового аналізу. Аналіз рівня маржі за березень-травень та рівня обсягів споживання нафтопродуктів за січень-квітень 2018 року свідчить, що:

  • середня маржа (різниця між середньорозрахунковим місячним рівнем роздрібних та оптових цін) у березні-травні зменшилась майже вдвоє – з 6500-6900 грн/т (із ПДВ) до 3600-3700 грн/т (із ПДВ);
  • обсяги споживання бензину у січні-квітні 2018 року знизились на 15%, обсяги споживання ДП та скрапленого газу зросли на 2% та 9% відповідно. Якщо така тенденція збережеться, то, відповідно, очікується зменшення обсягів споживання бензинів на 300-350 тис. тонн і ріст обсягів скрапленого газу на 100-150 тис. тонн порівняно з показниками 2017 року. Обсяги споживання дизельного пального можуть як зменшитися, так і збільшитися на 100-150 тис. тонн за рік.

«Таке падіння рівня обсягів споживання бензину на ринку України було не прогнозованим. Тому через наявність на ринку відносно дешевого ресурсу попередніх періодів та спаду споживання середньомісячні роздрібні ціни майже не змінилися. Щоб зберегти обсяги «проливу», роздрібні оператори були змушені суттєво зменшити свою маржу. Звичайно, розмір тієї величини маржі, яка була, і тієї, яка стала і яка буде, може викликати зацікавленість та дискусію, але, швидше за все, в червні на роздрібному ринку нафтопродуктів України рівень цін буде змінюватися», – наголошує Олег Мельник.