Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.09.2017

Сумщина – найкомфортніший регіон для ведення бізнесу в Україні

1 червня – 20 серпня 2017 року Офіс ефективного регулювання та Спілка українських підприємців проаналізували бізнес-клімат у 24 областях України та місті Києві. Результатом став рейтинг легкості ведення бізнесу «Regional Doing Business».

Основою даного дослідження стала методологія Світового банку. Для першого дослідження було взято п’ять напрямків взаємодії підприємців із місцевими органами влади.

Перший – “Одержання дозволів на будівництво” – оцінив як швидко та наскільки дешево можна пройти необхідні для будівництва стандартного складу дозвільні процедури у кожному обласному центрі України.

Топ 5 найбільш “комфортних” для ведення бізнесу областей при необхідності отримання дозволу на будівництво 

Другий – “Оформлення земельної ділянки під об’єктом нерухомості” – оцінив як швидко та наскільки дешево можна пройти необхідні процедури для оформлення права власності чи права користування земельною ділянкою під об’єктом нерухомості.

Топ 5 найбільш “комфортних” для ведення бізнесу областей при необхідності оформлення земельної ділянки під об’єктом нерухомості 

Третій – “Приєднання до електромереж” – дозволив перевірити витрати, час, кількість необхідних контактів та розрахункові показники НКРЕУ щодо вартості проведення та підключення до електромереж.

Топ 5 найбільш “комфортних” для ведення бізнесу областей при необхідності приєднання до електромереж

Четвертий компонент рейтингу – “Створення підприємства” – оцінив швидкість та вартість створення товариств з обмеженою відповідальністю у кожному обласному центрі.

Топ 5 найбільш “комфортних” областей при створенні підприємства

І п’ятий – “Сплата місцевих податків” – дозволив проаналізувати рішення місцевих органів влади в обласних центрах, що встановлюють ставки місцевих податків.

Топ 5 найбільш “комфортних” для бізнесу областей з найнижчими ставками місцевих податків

Основними критеріями оцінювання стали «гроші» та «час», що витрачаються на проходження офіційних процедур, а також кількість «візитів» до органів державної/місцевої влади. Оцінювались обласні центри та місто Київ, окрім АРК Крим і міста Севастополь.

За результатами рейтингу Суми показали найкращий серед усіх обласних центрів діловий клімат, набравши 107 балів із 171 можливих.

Аутсайдерами рейтингу стали Чернігівська, Херсонська та Луганська області, набравши 81, 79 і 75 балів відповідно. У цих містах найнесприятливіший клімат серед усіх обласних центрів для ведення підприємницької діяльності.

Систематичним недоліком майже всіх обласних центрів є байдужість до грошей та часу, які витрачають підприємці на проходження офіційних процедур. Наприклад, ставка єдиного податку для другої групи платників за останній рік зросла на 132% до 640 грн через підвищення мінімальної заробітної плати. У зв’язку з цим лише кілька обласних центрів зменшили ставку податку. Лідерами в цьому стали Сумська, Харківська та Одеська області, які знизили ставку податку до 10% із загальноприйнятих 20%. Це дозволило зменшити податковий тиск для даної групи підприємців вдвічі.

Не менш прикрим випадком є «тяглість» у часі офіційних процедур, що може слугувати не меншим джерелом збитків для бізнесу, ніж гроші. Наприклад, в Одесі оформити земельну ділянку під об’єктом нерухомості в середньому можна за 225 днів, а у Вінниці ті самі процедури займають в середньому лише 93 дні. У Херсоні ви будете одержувати дозволи на будівництво в середньому 147 днів, у той час як у Одесі – лише 68. Така «тяглість» створює найнесприятливіші умови для інвестицій, а інколи і прямо перетворюється у знак «стоп» для підприємців.

Загалом дослідження виявило політичну волю до покращення бізнес-клімату у більшості обласних центрів.

 

Джерело: BRDO