Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.06.2013

Світовий ринок яловичини

Влада ЄС підтвердила, що в кінці минулого тижня Бразилія відмінила заборону на імпорт яловичини та племінної великої рогатої худоби з ЄС. Зняття заборони, яка була введена з 2001 року після побоювань, пов’язаних з спалахом губчатої енцефалопатії, дозволить відновити експорт м’яса та худоби на прибутковий бразильський ринок. Відкриття бразильського ринку відбулося після того, як ЄС виказав стурбованість з приводу, що торговельні обмеження науково не обґрунтовані і виходять за межі міжнародних стандартів.

В той же час, хоч зняття заборони відкрило бразильський ринок для європейської яловиччини, та, можливо, що ще більш важливо, для поставок племінної великої рогатої худоби, бразильське законодавство, як і раніше, вимагає двосторонніх процедур підтвердження та аккредитації європейських експортерів. Посадовці ЄС вже охарактеризували дану процедуру, як дуже обтяжливу, непрозору та довготривалу.

В даний час ЄС також здійснює торговельні переговори з США, та, якщо запропонована угода про вільну торгівлю буде підписано, існує реальний потенціал для зростання європейського сільськогосподарського експорту на 17 млрд євро у рік, упевнені представники Європейського парламенту. Зняття заборони стосовно імпорту яловичини з ЄС, як очікується, буде ключовим елементом даних торговельних переговорів. Заборону на імпорт яловичини з ЄС було встановлено з 1997 року на фоні побоювань стосовно поширення губчатої енцефалопатії.

Відкриття американського ринку також дає добрі перспективи експортерам яловиччини з ЄС, оскільки, як прогноується, США можуть стати найбільшим імпортером яловиччини в 2013 році, згідно доповіді, опубликованій Департаментом сільського господарства США.

США, згідно прогнозів, імпортують 1,16 млн тонн яловиччини в 2013 році, що на 15% більше у порівнянні з 2012 роком. В доповіді також вказується, що виробництво яловичини в США за 2013 рік прогнозується на рівні 11,4 млн тонн, що на 4% менше показника за 2012 рік.

Скорочення поголів’я ВРХ в США в останні роки стало причиною зменшення поставок худоби готової для забою. Це разом з потенціальним збільшеннім кількості телиць для відновлення стада впродовж 2013 року повинно призвести до падіння поставок яловичини на внутрішній ринок США.

В результаті, Департамент сільського господарства США прогнозує дефіцит худоби на забій в США в 2014 році, що може створити нові можливості для експорту для країн, які мають доступ на американський ринок яловиччини