Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.04.2019

В Україні презентували перший органічний цукор

У рамках підготовки до участі у міжнародній виставці органічних продуктів «БіоФах» у Шанхаї презентували перший український органічний цукор.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У 2018 році під органічний цукровий буряк ми заклали 247 га, у 2019 році плануємо засіяти органічним цукровим буряком 350 га”, – розповів під час презентації Віктор Щербачук, генеральний директор ТОВ “ДЕДДЕНС АГРО”, яке виробило цей цукор.

Він зазначив, що вирощування органічного цукрового буряку технологічно складний процес, який вимагає багато ручної праці та чималих капіталовкладень. За його словами, собівартість одного гектара цукрового органічного буряку близько 90 тис. грн. “Але справа ця вигідна, інакше ми б не займалися цим”, – підкреслив керівник підприємства.

Виконувач обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева поінформувала, що Україна входить до 20 найбільших виробників традиційного цукру у світі і замикає десятку найбільших експортерів світу: за результатами 2018 року обсяги експорту цукру з України становили 217 млн доларів.

За інформацією операційного моніторингу Міністерства аграрної політики та продовольства України наприкінці 2017 року загальна площа сільськогосподарських земель, які були придатні під органічне господарство в Україні, становила 201 тис. га, з них 88 тис. га перебувають у перехідному стані. Частка органічних земель від загальної площі землі становить 0,67%. Кількість операторів ринку органічної продукції – 504, із них 304 виробники органічної сільськогосподарської продукції. Всі інші – це трейдери і переробники. Україна експортує органічну продукцію у понад 40 країн світу.

«Робота над розвитком ринку органічної продукції триває, і цьому сприятиме закон “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції”, який набере чинності з 2 серпня 2019 року”, – сказала Трофімцева.

Провідний фахівець із сертифікації ТОВ “Органік стандарт” Сергій Бондарєв розповів, що сертифікація органічного українського цукру виявилася для підприємства сертифікації певним іспитом на професійність. Довелося перевіряти на відповідність вимогам органічного виробництва як вирощування буряків, так і безпосередньо виробництво цукру. Адже донині в Україні не було жодного підприємства з виробництва органічного цукру, хоча органічний буряк було сертифіковано ще у 2009-2010 роках в Україні. “І тепер ми маємо досвід і можемо проводити сертифікацію інших виробників українського органічного цукру”,- сказав Бондарєв.