Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.03.2019

Якими запасами кольорових металів володіє Україна?

Україна має чималі запаси різних металів та в майбутньому може стати провідним постачальником цієї сировини на світовий ринок.

В Державній службі геології та надр повідомили, що за кількістю покладів деяких зі згаданих металів Україна посідає перше місце в світі, геологічні поклади інших потребують подальшого вивчення та залучення інвестицій.

Марганець

Україна посідає перше місце в світі за підтвердженими запасами марганцю та друге місце за обсягом загальних запасів. В Дніпропетровській та Запорізькій областях розташований найбільший за покладами марганцю в світі Нікопольський марганцеворудний басейн. Окрім Нікопольського родовища, марганцеві руди добуваються на Велико-Токмацькому родовищі (Запорізька область) та на техногенному (утвореному в результаті промислової діяльності) шламосховищі ім. Максимова (Дінпропетровська обл). Балансові запаси марганцю на Нікопольському, Федорівському (Дніпропетровська та Хероснька обл) та Велико-Токмацькому родовищі становлять 2,37 млрд тонн, позабалнсові – 53 млн тонн, запаси згаданого шламосховища становлять 6,35 млн тонн. У 2018 році видобуток марганцевих руд проводився на Нікопольському родовищі (видобуто 3 535 тис тонн) та на шламосховищі (237,3 тонн).

Нікель та кобальт

Родовища нікелю та кобальту розташовані в Кіровоградській та Дніпропетровській областях. 12 родовищ нікелю містять 217,8 тис тонн балансових та 121,2 тис тонн позабалансових запасів. Балансові запаси кобальту враховуються по одинадцяти кобальтвміщуючих силікатно-нікелевих родовищах та становлять 9 859 тонн (позабалнсові – 8 020 тонн). На сьогодні видобуток нікелевовмісної руди здійснюється для виготовлення феросплавів для потреб металургії. Окремо видобутку кобальту не здійснюється. В Держгеонадрах вважають, що перспективними для видобутку нікелю є сульфідно мідно-нікелеві родовища, зокрема Прутівська ділянка, яка розташована в Житомирській області. Запаси нікелю та кобальту в таких родовищах оцінюються в тисячі тон.

Літій

Родовища літію розташовані в Кіровоградській, Донецькій, Дніпропетровській та Житомирській областях. Державним балансом запасів корисних копалин України обліковується три родовища руд літію: Шевченківське (Донецька обл), Полохівське (Кіровоградська обл) та Добре (Кіровоградська обл). Обсяг запасів літію, відповідно до законодавства, становлять державну таємницю. В 2017-2018 роках спецдозволи на видобуток літію отримали ТОВ «Петро-Консалтинг» та ТОВ «Регіональні інвестиційні технології», проте видобуток не проводився. В Держгеонадра вважають, що в України є достатньо високі перспективи створення власної мінерально-сировинної бази літію та перетворення з країни-імпортера в експортера літієвої продукції.

За словами т. в. о. голови Держгеонадра Олега Кирилюка на сьогодні іноземні компанії досить активно проявляють інтерес до видобутку кольорових металів на території України. Серед зацікавлених сторін є: Бразилія, Китай, Японія, Канада, США, Австрія та вітчизняні компанії з іноземними інвестиціями.

«Видобуток літію, кобальту, нікелю та марганцевих руд в Україні поки що є не досить високий, але Україною зацікавився Євросоюз, адже на сьогодні існує проблема постачання критичної сировини для потреб промисловості країн ЄС», – зазначив Кирилюк, додавши, що на сьогодні Європа на 100% залежить від імпортних поставок ніобій-танталових руд та ще ряду інших рідкоземельних корисних копалин, тому країни ЄС шукають можливості реалізації проектів з пошуку та видобутку такої сировини в Україні.