Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.05.2019

Європа зацікавилася української суницею садовою

Покупці з Польщі, Бельгії та Нідерландів  зацікавилися можливостями імпорту замороженої суниці з України, припускаючи певний дефіцит продукції на ринку.

Про це повідомляє EastFruit.

Заморозки у Польщі пошкодили ягідні плантації, а ціни на суницю в Італії не покривають навіть витрат на її вирощування та збирання. Тож деякі фермери навіть відмовляються від збору ягід.

Експерти припускають, що поточний сезон буде дуже сприятливим за цінами для виробників суниці садової з тих регіонів України, яких заморозки не зачепили.

Ціни на свіжу суницю залишаються порівняно невисокими, тому що на ринку присутня переважно суниця з південних регіонів Європи: з Іспанії, Італії, Албанії та Греції. Крім того, суниця садова поставляється також з країн Північної Африки. А ці країни проблема заморозків не торкнулася, так само як і постачальників ягоди з тепличних господарств в тих країнах, де погода була несприятливою.

Виробники суниці садової з провінції Метапонт, на півдні Італії, відмовляються від збирання ягоди через вкрай низькі цін і нестачу працівників для збору врожаю. В регіональної галузевої асоціації заявили, що збиральна кампанія з прибирання суниці 2019 року, яка завершена на 60%, є однією з найбільш збиткових за останні роки.

За словами представників галузі, один гектар суниці вимагає від 60 до 65 тис. EUR інвестицій. Вартість збирання та упаковки і логістики в господарстві сягає 0,70-0,8 EUR/кг суниці садової. Отже, якщо врожайність суниці менше 40 т/га, а ціна нижча 2 EUR/кг, то виробництво стає абсолютно невигідним.

Джерело: EastFruit