Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.10.2013

Західноєвропейський ринок молокопродуктів продовжує демонструвати невизначеність цінових тенденцій

Обсяг виробництва молока в ЄС сезонно знижується, однак поточний рівень пропозиції перевищує показник минулого року. Зростанню виробництва допомогла сприятлива погода в більшості країн Західної та Центральної Європи впродовж серпня та вересня. Високі закупівельні ціни на молоко також надають впевненості аграріям, сприяючи більшим інвестиціям у збільшення пропозиції молока на ринку. Так середня вартість сировини, що пропонувалась провідними європейськими компаніями у вересні становила 37,82 євро/ц.

Ринок сухого молока в країнах Західної Європи характеризується зниженням цін. Ціни на СОМ зменшуються під впливом слабкого попиту. Деякі покупці не поспішають контрактувати товар з поставками в довгостроковий період, очікуючи подальшого зниження цін у зв’язку зі збільшенням пропозиції сировини.

Однак, ймовірніше за все значного зниження цін на данному ринку в найближчий місяць не відбудеться, зважаючи на високий рівень попиту на світовому ринку. До того ж у зв’язку з тимчасовим припиненням роботи урядом США, експортні поставки СОМ з цієї країни можуть бути технічно обмежені, оскільки неможливо оформити необхідну для експорту документацію. В результаті, окремі покупці можуть перейти на закупівлю СЩИ в інших країнах, а саме в ЕС та Океанії.

Залишились на попередньому рівні ціни на західноєвропейському ринку вершкового масла. Попт на даний товар на внутрішньому ринку ЄС залишається стійким, а його виробництво в Європі сезонно знижується. В той же час експорт європейського масла відбувається доволі в’яло по причині високих цін на європейський товар в порівнянні з товаром інших країн-експортерів, крім того зростання курсу євро відносно  долара США ще більше ускладнив ситуацію для європейських експортерів.

Ціни на тверді сири західноєвропейського походження продовжують збільшуватись. Зростання забезпечується завдяки стійкому експортному попиту з боку Росії, в якій зростає споживання даного продукту та не вистачає сировини для власного його виробництва. Також високі ціни на сири підтримуються високими закупівельними цінами на молоко в ЄС.  

Ситуація на ринку молокопродуктів в країнах Океанії також неоднозначна. Ціна на СОМ незначно знизилась у зв’язку з сезонним зростанням виробництва даного товару, тоді як ціни на вершкове масло та сухе цільне молоко навпаки зміцнились на фоні активного попиту, зокрема з боку Китаю та Росії.

Виробництво молока в Австралії та Новій Зеландії продовжує збільшуватись. Добрий стан пасовищ, а також сприятливі погодні умови сприяють позитивному розвитку нового сезона. Стимулює виробництво і високий попит з боку країн Південно-Східної Азії, зокрема Китаю, де пропозиція молока приблизно на 5-6% відстає від рівня попереднього сезону. Китайські виробники намагаються компенсувати дефіцит сировини на ринку поставками СОМ з країн Океанії, що, в свою чергу, підтримує стабільно високі світові ціни на даний товар. В сезон 2013/2014 років прогнозується зростання виробництва молока в Новій Зеландії на 6%, а в Австралії на 2-5% у порівнянні з попереднім сезоном.