Україна за результатами 2019 року експортує рекордний обсяг м’яса — 472 тис. т проти 395 тис. т у попередньому році. Такими оцінками на конференції «М’ясний бізнес 2019» поділився аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов. Про це повідомляє UkraineFood.org.
Головним чином на зростання експорту вплине сегмент курятини. Її буде поставлено на зовнішні ринки 410 тис. т або на чверть більше у річному обчисленні.
Обсяги експорту яловичини та свинини залишаться незначними, приблизно на рівні 2018 р.
За словами експерта, основну тенденцію на глобальному ринку задають високі світові ціни на м’ясо. Це робить вигідними зовнішні поставки, але водночас здорожчує імпорт.
Як наслідок, імпорт м’яса за результатами 2019 р. буде нижчим — 247 тис. т порівняно з торішніми 259 тис. т.
Водночас, ціни на м’ясо в Україні стабілізуються. Якщо в 2017 р. м’ясний кошик для пересічного українця подорожчав на 37%, то у 2018 р. — на 7%, а протягом 2019-го — всього на 6%.
Як наслідок — внутрішнє споживання м’яса зростає. За оцінками Панкратова, у 2019 р. цей показник додасть майже 2%.