В Україні зросла кількість свиней, які ідуть на забій, проте за вирощування тварин фермери беруться неохоче. Фахівці попереджають про занепад свинарства. Про це повідомляє ArgoTer, пише agronews.ua.
Так, за аналізований період на забій спрямували 3,85 млн промислових свиней (+12,6%) середньою масою 110 кг (на 1 кг більше ніж у січні-вересні 2020-го. Сукупна жива маса тварин, реалізованих на бійні та м’ясокомбінати, склала 423,7 тис. тонн, що на 50 тис. тонн чи 13,3% більше, ніж за три чверті 2020-го.
При цьому приріст обсягів вирощування промислової свинини менший — 9,8% чи 39,4 тис. тонн. Отже, з 441,8 тис. тонн отриманого сільгосппідприємствами приросту живої маси свиней 96% спрямували на забій.
«Зменшення «зазору» між цими показниками зазвичай не передвіщає розвитку виробництва у подальшому», — коментують в аналітичному відділі АСУ. «Так, в 11 з 24 регіонів України обсяги забою свинини перевищили її вирощування, що свідчить про поступове вирізання поголів’я — «згортання» діяльності промислових свиногосподарств», — зазначають аналітики.
Підтвердженням відповідної гіпотези слугує і скорочення приросту промислового поголів’я до 3,8% проти понад 12% на початку року. А значить, незабаром підтримувати внутрішню пропозицію на рівні першої половини 2021-го вже не вдасться, — констатують представники профільної асоціації.
agronews.ua