За підсумками 11 місяців (станом на 1 листопада 2021 року) поточного року, виробництво молока усіх видів скоротилося на 5,8% — до 8,15 млн т. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока, пише agronews.ua.
«Найбільше просідання, за даними офіційної статистики, у присадибному секторі. Тим часом промисловий сектор демонструє стабільність і навіть зростання в короткостроковому порівнянні», — розповідає Яна Лінецька, аналітик Асоціації виробників молока.
Найбільш «молочні» області, за обсягом виробництва молока всіма категоріями господарств: Полтавська — 639,6 тис. т, Вінницька — 634,5 тис. т, Хмельницька — 602,6 тис. т, Житомирська — 454,3 тис. т.
«За 11 місяців промислові господарства виробили 2,52 млн т молока-сировини, що на 0,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. А господарства населення — 5,63 млн т, що на 8,1% менше, ніж торік. Відтак, превалюючою причиною скорочення виробництва молока в Україні залишається стрімке скорочення поголів’я й обсягу виробництва в присадибному секторі. До кінця року істотних змін вже не передбачається, оскільки в грудні особливих структурних змін у виробництві зазвичай не відбувається», — наголошує аналітик.
Однак, виробництво промислового молока у листопаді цього року показало позитивну динаміку. За місяць господарствами промислового спрямування було вироблено 216,5 тис. т молока, що на 2,8%, або 5,9 тис. т, більше, ніж у листопаді торік. До того ж це найбільший показник листопада за останні чотири роки.
«Така позитивна динаміка — додаткове свідчення, що галузь зараз переживає значні трансформаційні процеси якісного характеру: покращення генетичного профілю стад, підходів до якості кормів і годівлі, умов утримання і комфорту тварин, показників безпечності і якості. Проте досі нарощування обертів промисловим сектором недостатньо швидке, щоб компенсувати втрати у присадибному секторі», — коментує Лінецька.
Так, за той самий листопад 2021 року в присадибних господарствах виробили на 6,4%, або 28 тис. т, менше, молока-сировини, саме через це від’ємне значення має динаміка загального виробництва молока (від МТФ та особистих селянських господарств): 625,4 тис. т, що на 3,4%, або 22,1 тис. т менше, ніж в листопаді минулого року.
Слід додати, що під час 15 Міжнародного молочного конгресу 1−2 березня 2022 року експерти обговорюватимуть такі питання:
Як прискорити якісні зміни у галузях виробництва та переробки молока?
Чи є шанси (і як швидко) відновити позиції молочної галузі як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках?
Якою має бути дієва стратегія розвитку молочної галузі?
Які світові тренди розвитку молочного ринку маємо враховувати?
Які механізми прямої і непрямої державної підтримки сприятимуть реалізації стратегії?