Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.04.2023

Аграрії почали сіяти гречку

В Україні стартувала посівна гречки. На 21 квітня засіяно 0,27 тис. га. Першими стартували аграрії Донеччини. Прогнозовані площі посіву гречки у 2023 р. — 115 тис. га.

Детальніше про хід посівної в Україні дивіться на карті «Посівна онлайн 2022/23».

Нагадаємо, торік аграріям вдалося зібрати 157 тис. тонн гречки зі 115 тис. га.

Цього року збільшення площ може бути за рахунок того, що у трьох областях України вже завершилося пріоритетне гуманітарне розмінування с/г земель, де переважно сіють гречку.

В Міжнародній асоціації виробників гречки в Україні додали, що гречку можна сіяти не зволікаючи.

«Гречку можна сіяти одразу після розмінування тому, що це «санітарна» культура. Якщо поле розмінували у травні-червні, то на цій землі ви вже не посієте кукурудзу або цукровий буряк. А гречку можна», — пояснив президент Асоціації Сергій Громовий.

При цьому він зазначив, що гречка дешева у виробництві та рентабельна, але наразі в аграріїв немає зацікавленості до значного збільшення площ під цією культурою через низьке споживання.

Тим часом експерти фіксують поступове зниження ціни на гречку для споживачів. Так, на початку року середня ціна складала 69,40 грн/кг, вже у квітні кілограм крупи коштує в середньому 57,01 грн.

Згідно з прогнозами експертів ціни цьогоріч будуть коливатися — як у бік зменшення, так і у бік збільшення, пише Delo.ua.

«Ціна на гречку поступово знижувалася, оскільки за результатами минулого, 2022 року, були сформовані певні її резерви. Аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно, цьогоріч ми очікуємо, що розмір цих площ залишиться незмінним або ж дещо більшим (прогнозовано на +5%, загалом 120 тисяч га)», — зазначили експерти «Українського союзу промисловців і підприємців» (УСПП).

Щодо зменшення вартості гречки у 2023 р., воно, за словами експертів, можливе до 10-15%, але все залежить від попиту на ринку та наявності обігових коштів у аграріїв, а також стабільної податкової, монетарної політики тощо.

 

kurkul.com