Експерти спрогнозували на скільки можуть змінитися ціни на продукти цього літа. Відтак у липні на нас може очікувати зниження цін на яйця та овочі, а от м’ясо може несуттєво, але здорожчати, як і хлібопекарські вироби.
Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Світлана Пашко у коментарі 24 Каналу розповіла, чи спостерігатиметься тенденція на спад ціни на яйця влітку.
“За багаторічними спостереженнями науковців Інституту аграрної економіки, поступове зниження ціни на яйця – внаслідок збільшення їх пропозиції, що пов’язано з приходом на ринок яєчної продукції господарств населення, – триватиме до середини літа”, – зауважує Пашко.
Водночас вона додає, що у поточному році стрімке весняно-літнє зниження цін на яйця вже майже припинилося. Якщо з березня по квітень роздрібна ціна на яйця в супермаркетах знизилася на 10,4 – 14,3 %, з квітня по травень – на 6,0 – 13,5 %, то з травня по червень лише на 0,6 – 1,1 %.
За офіційними даними Мінфіну, станом на 20 червня 2023 року середня роздрібна ціна по супермаркетах України на яйця курячі:
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у липні ціна за одне яйце фірмової марки становитиме 5,7 – 5,8 гривні, але з кінця липня – початку серпня ціна традиційно почне зростати.
Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інна Сало пояснила, що у липні цього року, з розширенням ринкової пропозиції, овочі можуть дещо здешевшати.
Відтак, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, молода картопля може коштувати 20 – 25 гривні за кілограм, цибуля та морква – 45 – 47 гривень, огірки – 55 – 60 гривень, томати червоні – 55 – 60 гривень, а рожеві – 80 – 85 гривень.
“Передумовою цьому є формування значної частини їх товарної пропозиції господарствами населення. Так, останні вже тривалий час виробляють в Україні до 8,5 мільйона тонн овочів та до 20 мільйонів тонн картоплі. Частина з них використовується для продажу”,- каже Сало.
Інна Сало додала, що внаслідок підриву на Каховській ГЕС цьогорічні кавуни будуть здебільшого імпортні.
“Господарствами населення вирощувалося 93% кавунів – це до 0,4 мільйона тонн, частина з яких використовується для продажу. У Херсонській області всіма категоріями господарств вирощувалося близько 37% загального обсягу виробництва цього виду агропродукції. Це значна частка, але вона може бути компенсована шляхом імпортних поставок”, – додає науковиця.
За прогнозними оцінками науковців ціна на ранні кавуни становитиме десь 35 – 40 гривень за кілограм.
Прогноз щодо вартості м’яса у липні
Станом на 1 червня 2023 року споживчі ціни на свинину зросли найбільше на 3,5 % порівняно з 1 травня 2023 року, а проти початку року – на 11,6 %. Про це розповіла провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Наталія Копитець.
Споживчі ціни на яловичину у цей період збільшилися на 1,7 %,
На м’ясо птиці – філе куряче – на 1,4 %.
“При цьому споживчі ціни на курячі тушки залишилися на рівні початку травня 2023 року. Здорожчання основних видів м’яса зумовлено складними умовами функціонування підприємств, які вирощують худобу та птицю”, – каже Копитець.
Як свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на 1 травня 2023 року порівняно з відповідним періодом 2022 року поголів’я великої рогатої худоби, а також поголів’я свиней скоротилося на 7,2 % кожне. Як наслідок, зменшується пропозиція яловичини та свинини та зростають ціни.
Втім, поголів’я птиці збільшилося на 6,3 % проти травня 2022 року, тому ціни на м’ясо птиці суттєво не змінилися.
Як прогнозують науковці, у липні 2023 року основні види м’яса, а це яловичина, свинина, м’ясо птиці, можуть зазнати незначного здорожчання – у діапазоні 1,5 – 3,0 %.
agroreview.com