В останні кілька років в Україні стабільно працювали 33 цукрових заводи. У 2022-му через активні бойові дії багато підприємств не мали змоги виробляти цукор.
Про це в статті для журналу The Ukrainian Farmer повідомив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.
За його словами, цього року планують працювати 29 заводів. Два підприємства — на Харківщині, одне — на Чернігівщині і одне — на самому півдні Полтавської області не працюватимуть.
«Сказати, скільки цього року коштуватиме переробка буряка, досить важко. Усі підприємства різні: хтось переробляє близько 2 тис. тонн на добу, а є такі, що переробляють 8 тис. тонн на добу. Варто зазначити, що багато заводів провели диверсифікацію джерел енергії: хтось працює на вугіллі, на газу, змішаній системі або переходить на альтернативні джерела енергії такі, як біогаз. Відповідно, витрати на виробництво цукру в кожного підприємства — різні», – зауважив Олександр Коротинський.
Він підкреслив, що у будь-якому разі цукровий буряк потрібно переробити, але, залежно від цукристості, підприємства отримають різну рентабельність виробництва. Тому ефективною вважається переробка цукрових буряків із цукристістю понад 17%.
agrotimes.ua