Україна збільшила виручку від експорту ВРХ і яловичини майже на 14,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однак, в жовтні експорт ВРХ живою вагою і мороженого червоного м’яса скоротився порівняно з вереснем 2023 року. Про це йдеться на сайті Асоціації виробників молока (далі — АВК).
«Експорт ВРХ та яловичини стримує комплекс негативних факторів, у тому числі скорочення поголів’я ВРХ, обмеження пропозиції товару на внутрішньому ринку та зростання цін на червоне м’ясо, логістичні перешкоди через війну», — припускає аналітик АВК Георгій Кухалейшвілі.
За даними Державної служби статистики України, в жовтні порівняно з вереснем 2023 року Україна експортувала:
ВРХ живою вагою:
Охолоджена яловичина:
Морожене червоне м’ясо:
Об`єм експорту ВРХ і яловичини з України за 10 місяців 2023 року порівняно з цим періодом 2022 року:
ВРХ живою вагою:
Охолоджена яловичина:
Морожене червоне м’ясо:
За даними Rural Bank, в жовтні активізувався попит на яловичину в Китаї, Південній Кореї, Японії. На ринку США існує нестача червоного м’яса через скорочення поголів’я корів у американських фермерів і погіршення стану годівлі внаслідок посухи влітку. Цими обставинами користується Австралія, яка збільшує обсяги забою ВРХ та нарощує експорт яловичині у зазначені країни. Скорочується споживання червоного м’яса на ринку ЄС, який географічно ближче для українських виробників.
kurkul.com