Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.03.2021

2020 рік став найрезультативнішим за всю історію співпраці України та Світового Банку

«Співпраця України та Світового Банку у 2020 році була вкрай вдалою, а вибірка коштів у рамках портфелю Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) стала найбільшою за всю історію співпраці в порівнянні з минулими роками і склала 693,55 млн дол. США, включаючи вибірку коштів за прямими залученими кредитами, кредитом під державну гарантію та надходження до загального фонду державного бюджету», – про це зазначив заступник Міністра фінансів Олександр Кава під час зустрічі щодо чергового перегляду кредитного портфелю з Директором Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Арупом Банерджі.

Під час перегляду портфелю проектів Світового банку в Україні було розглянуто питання допомоги Світового банку щодо покращення транспортного сполучення між регіонами України. Зокрема, будівництва нової ділянки залізниці між станціями Південнодонбаська та Курахове, що дозволить забезпечити стійке та швидке сполучення між Маріуполем і Краматорськом. Також обговорено можливість залучення Світового банку для вирішення проблеми залізничного сполучення Чернівців із столицею без виїзду за межі України, що може бути реалізовано шляхом будівництва нової залізниці маршрутом Чернівці – Хотин – Кам’янець-Подільський. Такий проект дозволить скоротити час поїздки із існуючих 12 до  6 годин.

«Крім суттєвого підвищення мобільності для жителів Чернівців, проект дасть поштовх розвитку туризму на Буковині, адже на сьогодні відсутність якісного та швидкого сполучення із більшістю регіонів України є реальним бар’єром для розвитку цього напрямку.», – наголосив Олександр Кава.

Під час обговорення питань заступник Міністра подякував представникам Світового банку за  зусилля, які були направлені на підтримку України в боротьбі з поширенням COVID-19. Він зазначив, що у 2020 році від Світового банку на боротьбу з коронавірусом до загального фонду державного бюджету було спрямовано 296,85 млн дол. США.

«На даний час на стадії підготовки знаходиться новий спільний проект «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», спрямований на забезпечення доступного і рівноправного доступу до вакцин проти COVID-19, підтримку забезпечення ефективного розгортання вакцинації в Україні шляхом зміцнення системи вакцинації», – додав Олександр Кава.

Окрім того, заступник Міністра фінансів наголосив на важливості фінансової підтримки Банком проектів у пріоритетних галузях економіки України.

«Злагоджена співпраця зі Світовим банком дає можливості для України щодо підтримки державного бюджету, здійснення інституційних та структурних реформ, підготовки та реалізації довгострокових інвестиційних проектів, які відповідають пріоритетним напрямам економічного розвитку України», – підсумував Олександр Кава.

У свою чергу Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі підкреслив важливу роль команди Мінфіну та інших відповідальних міністерств у налагодженні процесу ефективної реалізації намічених під час останньої такої зустрічі завдань.

Також у рамках перегляду портфеля проектів, учасники обговорили стан реалізації спільних проектів та узгодили подальші кроки, спрямовані на забезпечення ефективності їх реалізації та можливості й доцільності ініціації нових.

Джерело: Уярдовий портал.