Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.11.2023

2024 рік для фермерів буде найскладнішим за всю історію незалежної України — USAID

Падіння рентабельності агровиробництва, а також перехід економіки в «тінь» через блокування податкових накладних, чорний кешовий ринок та сірий експорт знайшли своє відображення в фінансовій звітності агропідприємств.

Про це розповів Павло Гузирь, консультант Chemonics Int. проєкту USAID з аграрного та сільського розвитку (AGRO) у блозі «Аграрії закредитовані під завʼязку: де брати нові кредити і гранти».

Фінансові показники підприємств значно погіршилися, виручка та прибуток знизилися в рази. Так, середня EBITDA з 1 га сьогодні дорівнює 0,00 грн, а часто має навіть від’ємне значення.

Враховуючи ці факти, 2024-й МР очікувано буде найскладнішим за всю історію незалежної України.

У такі важкі часи питання залучення фінансування набирає зовсім іншого сенсу. Стає зрозумілим, що без зовнішньої допомоги український фермер не виживе.

Тож, де фермеру брати кошти:

  • Банківські кредити 

За словами Павла Гузиря, найпоширенішим видом фінансування залишається банківське фінансування та Державна програма «5-7-9%».

Так, на 30.10.23 р. банки надали фінансування 12 тис. агропідприємствам на загальну суму 62 млрд грн, 36 млрд грн (58%) з яких — це кредити «5-7-9». Такий обсяг фінансування забезпечили 29 банків.

  • Товарне фінансування

До війни товарне фінансування за обсягами продажів не поступалося банківському фінансуванню та навіть перевищувало його в сегменті купівлі ТМР для посівної. Але після початку війни ситуація змінилася.

Розуміючи це, Проєкт USAID AGRO провів грантовий конкурс щодо перезапуску товарного фінансування 2023 МР. Переможцями конкурсу стали ADAMAUkravit, Agro Arena, через товарні кредити яких малі та середні господарства отримують необхідні ТМР для проведення посівної з відстрочкою платежу. Інші національні виробники та постачальники ТМР, такі як ALFA Smart AgroLNZ«Агросем»«Украгроком»Plant Agro та ін. також запровадили товарне фінансування, в т.ч. в поєднанні з бартерними інструментами із викупу зерна.

  • Грантова підтримка

Сьогодні існує велика кількість грантів на підтримку ММСП агросектору України. Умовно їх можна поділити на два напрями:

  • пряма матеріальна підтримка (роздача насіння, добрив, грошових коштів з розрахунку на 1 га землі, виплати за утримання корів, роздача полімерних рукавів, надання сг техніки в оренду тощо);
  • бізнесовий напрям (в цьому випадку ММСП потрібно підготувати бізнес-план).

«Інструменти фінансової підтримки безумовно необхідні, але державі та світовим донорам варто подумати над інструментами гарантованого викупу майбутнього врожаю у дрібних агровиробників за фіксованою та справедливою ціною в поєднанні з форвардними контрактами (виконання таких контрактів повинно бути додатково гарантоване як покупцям, так і продавцям) та страховими продуктами щодо цінових коливань локальному ринку», — підсумував експерт.

 

kurkul.com