Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.03.2024

Аграріям компенсують 80% вартості розмінування землі – уряд затвердив порядок виплат

Кабінет Міністрів затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель.

Як передає Укрінформ, відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 12 березня, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Сьогоднішнє рішення Уряду дасть змогу фермерам вже цієї весни укладати контракти як з державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель і отримати компенсацію із державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зазначається, що на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції, або ж якщо кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають на стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто має податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Як повідомлялось, імовірно забрудненими залишаються 156 000 км2 українських територій. Зокрема це землі сільськогосподарського призначення. Ціль Міністерства економіки України – за 10 років очистити 80% забруднених земель і зробити їх безпечними для використання.

 

www.ukrinform.ua