Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.10.2022

Активний експорт молочної продукції підтримує ціни на сировину

У другій половині вересня середньозважена ціна трьох ґатунків молока піднялася на 12 коп. – до 10,36 грн/кг.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Зокрема, середня закупівельна ціна на молоко екстраґатунку на 28 вересня зросла відразу на 16 коп. – до 10,98 грн/кг (без ПДВ). При цьому все більше переважають контракти з 11,3-11,6 грн/кг, залежно від обсягу партії.

Вищий ґатунок молока зріс у ціні на 18 коп. – до 10,33 грн/кг. Перший – на 3 коп. – до 9,78 грн/кг.

Таку підтримку цінам надає активізація експорту молочних продуктів на тлі сезонного скорочення виробництва молока. За неповний місяць на зовнішні ринки продано молочки на суму $29 млн. Основний ринок збуту – Європа, де українська продукція конкурентна за рахунок нижчої ціни. До прикладу, середня ціна на молоко в Європі майже на половину вища за українську: 52 євроценти проти 31 євроценти.

Проте через війну в Україні, відмову від російських енергоносіїв та постковідні чинники економіка в ЄС просідає і рівень доходів населення знижується. Тому питання переваги українського продукту також матиме цінові обмеження.

Тим часом до України продовжують повертатися вимушені переселенці, і рівень споживання молочних продуктів, насамперед групи незбираного молока, вдалося зберегти, попри негативні очікування. Як довго триватиме цей ефект, поки важко спрогнозувати, але зима точно вплине на споживання, адже рівень доходів українців разом із гривнею просідає щодня.

На думку Яни Лінецької, виробникам молока варто переглянути ціну, яку їм пропонують переробні заводи, та підтягнути її до ринкової. І вже з 1 жовтня очікується новий крок на шляху до відповідності цін на сировину до ринкових.

 

agrotimes.ua