Активний попит на моркву призвів до зростання ціни. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Причиною збільшення попиту на ці коренеплоди експерти проєкту називають активізацію закупівельної діяльності з боку великих гуртових компаній та роздрібних мереж напередодні Нового року, а також завершення реалізації продукції з необладнаних сховищ.
Наразі фермери готові відвантажувати якісну моркву не дешевше за 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Однак при цьому галузеві експерти наголошують, що тенденція зростання цін відзначається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для тривалого зберігання.
За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті якісної моркви. Повідомляють, що більшість українських господарств призупинили продаж цього коренеплоду в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція моркви на ринку дещо обмежена.
«На цей час ціна на якісну моркву в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж рік тому. При цьому деякі виробники планують і надалі підвищувати ціни за умови збереження сучасних темпів збуту», — зазначили аналітики.
За даними моніторингу Kurkul.com, середня ціна моркви у роздрібних мережах на 15 грудня становить 23,35 грн/кг. Минулого місяця середня ціна становила 23,3 грн/кг. Найдорожче цьогоріч овоч коштував у липні — 32 грн/кг.
kurkul.com