Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.07.2023

Американські інвестори зацікавлені брати участь у проєктах по відновленню та модернізації енергетичного сектору України, – Юлія Свириденко

Американський бізнес готовий долучитись до проєктів з відновлення та реконструкції українського енергетичного сектору. Такі перспективи співробітництва між Україною і США обговорили під час відеоконференції Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, радник Держсекретаря США з питань енергетики Джеффрі Паєтт, Міністр енергетики України Герман Галущенко, керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький, представники найбільших американських енергетичних компаній, а також посол США в Україні Бріджит Брінк та посол України в США Оксана Маркарова.

 

«Ми розробили короткостроковий та середньостроковий план дій, який не тільки визначає поточні потреби нашої країни, але й узгоджує їх із стратегічним енергетичним баченням відновлення України, враховуючи цілі зеленого переходу та енергетичної безпеки. Він стане основою більш глобального плану щодо відновлення України у рамках Ukraine Facility й відкриє доступ до фінансування від Єврокомісії у розмірі 50 мільярдів євро. Ми готові вислухати вас і ваші ідеї – які рішення можна почати запроваджувати зараз задля того, щоб реалізувати якомога більше  проектів в енергетиці, які також можуть сприяти економічному зростанню в Україні. Ми бачимо вашу зацікавленість і розраховуємо на американських інвесторів, адже впевнені, що саме приватний сектор має стати основою відбудови нашої країни», – наголосила Юлія Свириденко.

За її словами, Україна в найближчі п’ять років буде зосереджуватись у створенні нових генеруючих потужностей на базі відновлювальної енергетики, створені балансуючих потужностей на базі ГЕС, а також розвивати маневрову децентралізовану генерацію. Також окремо буде приділятись увага проєктам з накопичення енергії та розвитку атомної генерації.

Ще одним напрямком відновлення української енергетики має стати модернізація та розширення систем передачі та розподілу, а саме розвиток «розумних» мікромереж та розширення пропускної здатності інтерконекторів, ліній передач між Україною та Словаччиною, Україною та Румунією.

В період до 2026 року Україна планує локалізувати виробництво енергетичного обладнання.

В свою чергу Джеффрі Паєтт підтвердив наміри США підтримувати Україну, як під час війни, так і в період повоєнного відновлення. За його словами, американський бізнес вже сьогодні має планувати свою участь у проектах по відновленню української енергетичної інфраструктури.

Керівники американських компаній Baker Hughes, Bechtel, GE Vernona, Halliburton, Holtec, Invenergy, NuScale Power, Schneider Electric USA запевнили, що готові до тісної співпраці. Більшість з них підтвердили свою готовність створювати нові робочі місця в Україні й підтримувати енергетичний сектор у “зеленому” переході.

 

www.ukrinform.ua