Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.11.2023

Аналітики прогнозують подорожчання цибулі

На початку 2023 р. в Україні та багатьох країнах Європи розпочалась «цибулева лихоманка». Гуртові ціни перевищували 40 грн/кг, а роздрібні сягали 100 грн/кг. Ціни були рекордними за всю історію незалежної України.

Причинами такого явища стали ажіотажний попит та дефіцит продукції. Підвищення ціни розпочалось із середини січня і тривало майже до кінця квітня.

Тим часом аналітики прогнозують, що така тенденція може повторитись. Згідно з даними, вартість цибулі почне змінюватись ближче до лютого. Зазвичай у цей період Україна починає імпортувати овоч, оскільки внутрішні запаси вичерпуються.

Є декілька факторів, що формують вартість цибулі, як-от:

  • запаси, які будуть в Україні, й на скільки їх вистачить;
  • внутрішні ціни в країнах імпортерах;

«Якщо внутрішні ціни в країнах імпортерах будуть через різні причини вищими, то це відобразиться й на внутрішньому ринку України для споживача», — пояснили аналітики.

Експертка з Інституту аграрної економіки Інна Сало розповіла, що овочі можуть подорожчати після новорічних свят. Найбільше зросте ціна ріпчастої цибулі — до 18 грн/кг проти середньої ціни у 12,75 грн/кг станом на 15 листопада 2023 року.

«На формування вартості овочів впливають, перш за все, обсяги їх товарної пропозиції, платоспроможний попит населення. Крім того, впливає ще вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне», — пояснила Інна Сало.

 

kurkul.com