Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.09.2023

Аналітики прогнозують стабільність цін на селітру найближчим часом

Аграрії вже не так активно закуповують селітру, як у другій половині літа. Подорожчання на початку місяця є не єдиним фактором стриманої купівельної активності. Про це розповіли аналітики Barva Invest, пише Latifundist.com.

«На тлі високого попиту і невеликих вільних об’ємів підняття цін було очікуваним. Завдяки цьому товар купувався досить активно і перед підняттям цін споживачі сформували досить хороші запаси і наразі необхідності докуповувати товар немає. Інші чинники співпадають і по решті добрив — відсутність нормальних продажів сільгосппродукції та низькі ціни на неї, а також посушлива погода», — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що деякі споживачі, у яких є кошти, мають плани щодо закупівель на весну. Багато аграріїв відкладатимуть до останнього, що може спричинити певний ажіотаж перед початком та під час сезону, особливо якщо доступних об’ємів буде недостатньо.

Наразі українські заводи працюють в нормальному режимі, але через можливі обстріли інфраструктури  не виключаються зупинки заводів, як це було минулої осені та зими. Цього року додались обстріли портової інфраструктури на Дунаї, що може негативно відбитися на імпортних поставках селітри цим шляхом.

Імпортери вже почали постачати новими каналами, однак це здорожчує товар, а об’єми будуть нижчими.

Рекомендовані ціни:

  • селітра від українського виробника OSTCHEM — 20 тис. грн/т, вапняково-аміачна селітра коштує — 16 тис. грн/т, СРТ (торгові компанії для активізації продажів можуть пропонувати нижчі ціни);
  • польська селітра — 18,8-18,9 тис. грн/т, Saletrosan 30 по 19 тис. грн/т, FCA/EXW;
  • болгарська селітра — 18,7-18,9 тис. грн/т, FCA порт;
  • турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра — 17,7 тис. грн/т та 16,5 тис. грн/т, FCA порт;
  • грузинська селітра подешевшала до 18,3 тис. грн/т, FCA порт.

В Barva Invest прогнозують стабільність цін на селітру найближчим часом. Виробники намагатимуться утримувати ціни на нітратні добрива через високі ціни на газ, однак попит залишатиметься досить низьким, що чинитиме тиск на ціни.

«Динаміка цін на газ в Європі залишатиметься ключовим індикатором руху цін на імпортні нітратні добрива», — підсумували аналітики.

 

kurkul.com