Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.06.2022

Через війну хімпромисловість втратила майже 600 мільйонів доларів прибутку

Втрати хімічної промисловості становлять 5-6 млрд дол обігових коштів від падіння виробництва та продажів, майже 600 млн дол прибутку та близько 2 млрд дол – вартість виробничих потужностей.

Про це свідчать попередні підрахунки Союзу хіміків України станом на 15 травня, йдеться у статті ЕП.

Частка хімічної промисловості ВВП України становить близько 3%. У структурі промислового виробництва ця галузь, залежно від року, займала від 9% до 10.

При цьому, обсяг внутрішнього товарного ринку хімічної продукції в Україні за підсумками 2020 року становив 10,6 млрд дол, з них імпорт – 74%, власне виробництво – 26%.

Зазначається, що з початку війни більшість хімічних підприємств призупинили виробництво, переважно це небезпечні виробництва в зоні активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Знищені від влучання ворожих ракет великі гуртові склади хімічних товарів.

Підприємства сектору: Більше 200 заводів, на яких було зайнято близько 220 тисяч співробітників. Центри органічного синтезу – Лисичанськ, Сєверодонецьк, Запоріжжя, Дніпродзержинськ. Пластмаси, синтетичні смоли випускають у Сєвєродонецьку, Запоріжжі, Луцьку.

Флагмани: Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”, Концерн “Стирол” (Горлівка), “Рівнеазот”; “Азот” (Черкаси) – усі входять в групу Ostchem Дмитра Фірташа, Лисичанський нафтопереробний завод, Одеський припортовий завод, “Карпатнафтохім”.

Серед основних проблем сектору – пошкоджена інфраструктура міст, де розташовані підприємства, пошкоджена або знищена транспортна інфраструктура самих підприємств, порушені логістичні ланцюги.

Крім цього, значна частина працівників вимушено переселилась у безпечні райони.

За даними ДП “Черкаський НДІТЕХІМ”, значних руйнувань зазнали не менше 7 хімічних підприємств з категорії великих та середніх. Жоден завод не відновив роботу на 100%, повністю зупинили діяльність 40-50%.

“Повністю втрачено виробника сірчаної кислоти у місті Рубіжне, зазнали значних пошкоджень ПрАТ “Сєвєродонецький Азот” та ПАТ “Сумихімпром”. У секторі виробництва добрив використовуються близько 25% виробничих потужностей”, – зазначають в Союзі хіміків України.

 

www.epravda.com.uа