Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.08.2023

Чи зможе Україна експортувати зерно новим «гуманітарним коридором»?

З порту Одеса 16 серпня 2023 року новим тимчасовим «гуманітарним коридором» вийшло перше цивільне судно – контейнеровоз «JOSEPH SCHULTE» під прапором Гонконгу з 30 тис т вантажу (2114 контейнерів), зокрема й продовольством. Це судно залишалося в порту Одеса з 23 лютого 2022 р.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України О. Кубраков розповів, що першочергово коридор використовуватимуть для евакуації суден, які знаходилися у чорноморських портах України на момент початку повномасштабної агресії рф.

Україна офіційно повідомила Міжнародну морську організацію (ІМО) про роботу коридору, а та підтвердила право України на регулювання навігації та закликала рф дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити погрози.

У липні рф повідомила про вихід із зернової угоди під приводом невиконання її умов, а потім почала обстрілювати порти та зернову інфраструктуру південних областей України.

У відповідь на це українські війська атакували російські військові кораблі у керченській протоці та поблизу порту новоросійськ, довівши, що блокувати порти можуть обидві сторони. Це стало ультиматумом для рф: або Чорним морем транспортуватимуть цивільні вантажі з України та рф, або воно буде заблокованих для всіх.

Запуск нового коридору дає надії на розблокування портів для всіх видів продукції. Якщо Україна зможе безпечно вивести торговельні судна з портів Чорного моря, то деякі судновласники погодяться заводити кораблі до чорноморських портів під гарантії уряду України вже найближчим часом.

 

graintrade.com.ua