Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.07.2023

Чим більше імпорту електроенергії, тим простіше покривати споживання – Кудрицький

Україна може наростити імпорт електроенергії, але для цього ціна на українському ринку має забезпечити беззбиткову можливість для його здійснення. Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький під час брифінгу стосовно стану енергетичної системи України.

«Зараз ті обсяги, які «Укренерго» забезпечило, зʼєднавши українську та європейську енергосистеми, не використовуються в повній мірі. Ми можемо в 3-4 рази наростити обсяги імпорту з Європи… Ми безумовно будемо працювати з нашими європейськими колегами, щоб ще збільшити пропускну здатність для імпорту», вказав Кудрицький.

За словами Кудрицького, для збільшення імпорту мають скластись відповідні цінові умови, що зробили б цей імпорт вигідний.

«Зараз можна значно збільшити імпорт. Для цього мають скластись відповідні умови – ціна на українському енергетичному ринку повинна відображати той факт, що в енергосистемі є певний дефіцит потужності і ця ціна повинна давати можливість будь-якій компанії, чи то українській, чи то європейській, купити електроенергію закордоном і продати її в Україні беззбитково», – додає Кудрицький.

За його словами, це питання стосується регулювання українського ринку.

«Чим більше буде імпорту, тим простіше буде покривати споживання», – наголошує він.

Також, за словами очільника оператора системи передачі за останній рік значно зростає заборгованість перед компанією, що призводить до дефіциту коштів «Укренерго» для подальших розрахунків з «Гарантованим покупцем» та на балансуючому ринку.

Як вказує Кудрицький, є очікування, що ситуація з боргами має виправитись найближчим часом, у серпні-вересні.

«Якщо ж ця ситуація не виправиться, то треба шукати дуже глибинні рішення, щоб ці борги переставали зростати», – повідомив Кудрицький.

 

minprom.ua