ДП «Держзовнішінформ» здійснює моніторинг цін на зовнішньому і внутрішньому ринках, згідно з наказом Міністерства розвитку і торгівлі України.               Інформаційно-аналітичні продукти компанії включені Державною податковою службою України до переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.               Нормативно-правові акти

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.09.2024

ДАЙДЖЕСТ ВАЖЛИВИХ НОВИН

Віталій Коваль обговорив з Представництвом Євросоюзу в Україні підготовку агросектору до вступу в ЄС

 

Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль зустрівся  з делегацією Представництва Європейського Союзу в Україні та Проекту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA).

У зустрічі взяли участь: перший заступник Міністра Тарас Висоцький, заступники Міністра Віталій Головня, Денис Башлик, Людмила Шемелинець, керівник сектору сільського господарства, безпеки харчових продуктів, лісового господарства, земельних відносин Представництва ЄС в Україні Бен  Хелл, керівник відділу сільського господарства та торгівлі Європейської Комісії Майкл Вулф, перший секретар Представництва ЄС в Україні Нікола Сібона, керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес Діес, керівник Проєкту IPRSA: Джон Міллнз.

Сторони обговорили питання співробітництва та заходи, спрямовані на гармонізацію українського законодавства до норм ЄС, підготовку до переговорного процесу про вступ України до ЄС. Крім того, розглянули питання формування Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2030 року.

Віталій Коваль подякував за підтримку України, яку ЄС надає українським фермерам з початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, за організацію сухопутного коридору для експорту української агропродукції та запровадження безмитного та безквотного режиму торгівлі ЄС з Україною.

«Мінагрополітики прагне побудувати горизонтальний діалог між українськими та європейськими урядами та агроасоціаціями. Українські фермери – партнери для європейських, а не конкуренти», – наголосив Віталій Коваль.

 

Міністр агрополітики зазначив, що українському агросектору в процесі адаптації до європейських вимог необхідна підтримка і розуміння. Адже це відбувається в умовах воєнного часу. Багато фермерів працюють у складних умовах, особливо на прифронтових територіях. Але продовжують сіяти майбутній врожай.

На переконання Віталія Коваля, перехід  на нові стандарти ЄС повинен бути поступовим. Щоб фермери могли запровадити їх у виробництві і забезпечити сталий розвиток села. Щоб фермери розуміли, що адаптація до стандартів ЄС – це висока якість, безпечність агропродукції, підвищення конкурентоспроможності та розширення експортних ринків. За таких умов Україна зможе зробити прорив в процесі адаптації законодавства до стандартів ЄС.

Віталій Коваль підкреслив, що дуже важлива підтримка малих та середніх фермерів, які в цілому виробляють 69% всієї агропродукції.

Зі свого боку представники ЄС відзначили прогрес у процесі реформування українського законодавства в частині гармонізації агросектору до вимог ЄС. Зокрема, це стосується ухваленого нещодавно закону про Державний аграрний реєстр. У Представництві ЄС наголосили, що в процесі євроінтеграції необхідно дотримуватися принципу відкритого діалогу, щоб розуміти труднощі адаптації українського агросектору, щоб пришвидшити процес реформування.

 

 

Довідково. Проєкт Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) направлений на підтримку поточних політичних та інституційних реформ в секторі сільського господарства та розвитку села України на основі стратегічного Плану дій «Україна – Європейський Союз», відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Проєкт впроваджується з метою забезпечення більш інклюзивного, сталого та конкурентоспроможного сільськогосподарського сектору, орієнтованого на захист довкілля, збільшення доходів в сільській місцевості та уповільнення міграції із сільських районів, тобто зменшення відтоку жителів із сільської місцевості.

 

minagro.gov.ua

  

В Україні вже посіяно 1 млн 800 тис. га озимих культур

 

Українські аграрії засіяли вже 1 806,7 тис. га озимих культур. Озимі зернові сіють у всіх областях, загалом засіяно вже 944,5 тис. га. Озимого ріпаку посіяно 862,2 тис. га.

Зокрема, посіяно:

  • озимої пшениці – 878,8 тис. га;
  • озимого ячменю – 45 тис. га;
  • озимого жита – 20,7 тис. га;
  • озимого ріпаку – 862,2 тис. га.

Серед лідерів по сівбі озимих зернових аграрії Полтавщини – 106,4 тис. га, Кіровоградщини – 105,8 тис. га, Миколаївщини – 89,9 тис. га.

Аграрії Волинської, Рівненської, Закарпатської, Тернопільської та Львівської областей завершили сівбу озимого ріпаку.

 

 

minagro.gov.ua

 

Перспективні ринки для експорту української молочної продукції обговорила фахівці Держпродспоживслужби з бізнес-спільнотою

 

даптація та трансформація експортних можливостей для українських виробників молочної продукції в умовах війни обговорили фахівці Держпродспоживслужби з представниками ДУ «Офісу з розвитку підприємництва та експорту», швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), експортерів-виробників молочної продукції, національних галузевих бізнесоб’єднань та компаній-трейдерів.

Наразі Держпродспоживслужбою відкрито для доступу українських молочних продуктів на ринки країн ЄС, а також таких країн світу як Канада, Японія, Корея, Великобританія, Китай, країни Перської затоки, країни Африки. Загалом це 29 країн світу. В стані відкриття знаходиться ще 11 ринків (серед яких Чилі, Індонезія, Індія, Коста-Рика, Колумбія, Бразилія, Венесуела, і т. д.)

Під час зустрічі учасники обговорили дослідження молочного ринку Королівства Марокко та Королівства Саудівська Аравія, зокрема вимоги до виробництва та обігу молочних продуктів. Крім того, завдяки роботі фахівців Держпродспоживслужби щороку Україна підтверджує свій статус країни, вільної від ящуру без вакцинації, що дозволяє не закрити експорт українського сирого молока до інших країн світу.

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Ігор Лоцкін зазначив, що робота Держпродспоживслужби не закінчується на відкриті ринку, адже наступний етап – забезпечити стабільну роботу експорту, а саме консультаційна підтримка бізнесу щодо ознайомлення з вимогами країн-призначення, створення діалогу між компетентними органами у разі змін процедур експорту, оформлення тощо.

Довідково. Захід проводився спільно з державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» та аналітичним агентством ІНФАГРО за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

 

 

dpss.gov.ua

 

Албанія відкрила свій ринок для українських виробників кормів для домашніх тварин

 

Держпродспоживслужба та МЗС домовилися з Республікою Албанія про погодження двох нових сертифікатів для українських виробників:

  • Сертифікат здоров’я для консервованих кормів для домашніх тварин, призначених для імпорту або транзиту з України до Республіки Албанія;
  • Сертифікат здоров’я для жувальних предметів для домашніх тварин, призначених для відправлення або для транзиту через Республіку Албанія.

«Відкриття нових ринків для українських експортерів це один з ключових пріоритетів МЗС. Ми системно працюємо над цим разом із Держпродспоживслужбою. Кожен новий ринок означає нові можливості для вітчизняних виробників та посилення нашої економіки. В часи війни це особливо важливо», – зазначив Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

«Диверсифікація міжнародних ринків збуту – в фокусі особливої уваги Держпродспоживслужби. Розвиток вітчизняного бізнесу в значній мірі залежить від розширення географії експорту. Тому ми продовжуємо робити все можливе для підтримки українського виробника, особливо в цей непростий час», – підкреслив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Погоджену форму ветеринарного сертифікату зазначених категорій продукції оприлюднено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Міжнародне співробітництво» ‒ «Ветеринарія та безпечність» ‒«Сертифікати на експорт з України».

Довідково. Нагадуємо, що першим кроком для здійснення експорту української продукції тваринного походження є запит оператора ринку до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності.

 

dpss.gov.ua