ДП «Держзовнішінформ» здійснює моніторинг цін на зовнішньому і внутрішньому ринках, згідно з наказом Міністерства розвитку і торгівлі України.               Інформаційно-аналітичні продукти компанії включені Державною податковою службою України до переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.               Нормативно-правові акти

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.07.2024

ДАЙДЖЕСТ ВАЖЛИВИХ НОВИН

Два роки єРобота: Держава інвестувала 8,5 млрд грн в розвиток малого й середнього бізнесу через гранти 

 

Понад 18 000 підприємців отримали гранти на старт або розвиток бізнесу за урядовим проєктом єРобота. За два роки дії проєкту держава інвестувала через гранти в підприємництво 8,5 млрд грн. Про це повідомила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Підтримка й стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу – важливий пріоритет Уряду. Два роки тому ми запровадили проєкт єРобота, завдяки якому понад 18 тисяч підприємців в усіх регіонах країни отримали гранти для старту або розширення свого бізнесу. Загалом держава інвестувала в розвиток підприємництва через гранти вже 8,5 млрд грн. За державної підтримки відкрито тисячі нових компаній, діючі отримали можливості для зростання, збільшення обсягів виробництва, виходу на нові ринки. Вони працюють, сплачують податки, створюють робочі місця – понад 55 тисяч нових робочих місць в різних галузях створять отримувачі грантів”, – зазначила Юлія Свириденко.

З початку запуску проєкту єРобота у липні 2022 року:

  • за програмою «Власна справа» – видано 16 490 мікрогрантів на 3,9 млрд грн;
  • на розвиток переробних підприємств – видано 672 гранти на 3,4 млрд грн;
  • на садівництво та розвиток тепличного господарства – видано 211 грантів на 925 млн грн;
  • ветеранам та членам їхніх родин – видано 634 гранти на 283 млн грн.

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Заяви подаються через портал Дія разом з бізнес-планом. Обов’язковою умовою отримання гранту є створення нових робочих місць – від 1-2 при наданні мікрогранту до кількох десятків при наданні грантів за іншими програмами. Грантові кошти повертаються державі у вигляді сплачених податків і зборів в процесі діяльності підприємства впродовж трьох років.

Інформацію щодо отримання гранту за програмою “Власна справа” можна знайти на сайті програми https://vlasnasprava grant.com.ua.

Нагадаємо, проєкт єРобота був запроваджений Урядом в липні 2022 року для надання підтримки бізнесу та стимулювання створення нових робочих місць. Він включає кілька грантових програм. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів для ветеранів та другого з їх подружжя, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

 

www.me.gov.ua

 

Завдяки Prozorro Market за півроку держава заощадила понад 1,3 млрд грн

 

Понад 1,3 млрд грн від початку року держава заощадила при купівлі товарів широкого вжитку через електронний каталог Prozorro Market. Це більше ніж за весь 2023 рік.

Загалом, від початку року через Prozorro Market уклали 29 тис. угод на придбання товарів загальною вартістю 9 млрд грн. За перше півріччя 2024 року е-каталогом скористались 6 тис. замовників.

Prozorro Market працює за принципом інтернет-магазину для закупівель за кошти платників податків. Основну частину інструменту адмініструє державна установа «Професійні закупівлі».

Замовник може зайти у систему через один з електронних майданчиків, обрати необхідний товар та оголосити процедуру в декілька кліків. У середньому, закупівля через електронний каталог триває 9 днів – втричі швидше, ніж при відкритих торгах на Prozorro.

«Prozorro Market залишається найбільш зручним та доступним майданчиком, який дозволяє замовнику та виробнику швидко знайти один одного. Збільшення популярності інструменту надзвичайно важливе, особливо таке значне – лише за пів року закупівлі через Prozorro Market перевищують обсяги за весь минулий рік. Адже, по-перше, завдяки йому держава заощаджує кошти. По-друге, Prozorro Market дозволяє бізнесу продавати товар швидко та за прийнятними конкурентними цінами, які визначає сам виробник», – зазначає Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Найчастіше у першому півріччі цього року публічні замовники купували через Prozorro Market продукти харчування, паливо та безпілотні літальні апарати.

«Наша ключова мета – бути надійним партнером для держави у сфері публічних закупівель. Саме тому ми активно розвиваємо Prozorro Market, аби кожен міг оперативно і зручно придбати потрібний товар. Для цього ми адаптуємо інструмент, розширюємо його асортимент. Зокрема, цього року громади та військові активно купують дрони в електронному каталозі. Тож це – один з наших пріоритетних напрямків. Також у березні деякі харчі стали обов’язкові для закупівлі в Prozorro Market. Сьогодні майже 90% продуктів харчування купують таким чином. Це означає, що замовники отримали позитивний користувацький досвід та обирають електронний каталог для всіх своїх закупівель», – говорить директор Професійних закупівель Євген Якубовський.

 

www.me.gov.ua

 

Світовий банк перевів Україну до категорії країн із доходами, вищими за середні

 

Світовий банк перевів Україну із категорії країн із нижчим за середній рівнем доходів до категорії з вищими за середні доходами у 2024-2025 фінансовому році.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у блозі Світового банку.

Яку зазначається, у 2022 році Україна мала дохід на душу населення на рівні 4 270 доларів, а в наступному році – вже 5 070 доларів.

«Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році) разом із постійним скороченням населення, яке зменшилося більш ніж на 15% після початку вторгнення росії. Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги, вироблені всередині країни, що призвело до значного зростання номінального валового національного доходу на душу населення на 18,5%. Незважаючи на те, що українська економіка значно постраждала від вторгнення росії, реальне її зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), які підтримують зусилля України у відновленні після триваючих руйнувань», – йдеться у блозі.

Зазначається, що Світовий банк розподіляє світові економіки на чотири групи за доходами: низькі, нижчі за середні, вищі за середні та високі. Класифікації оновлюються щороку 1 липня на основі валового національного доходу (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік.

Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на душу населення як загальнодоступний показник економічної спроможності.

Зазначається, що класифікація країн за категоріями доходів значно змінилася з кінця 1980-х років. У 1987 році 30% країн, що подали звіти, були класифіковані як країни з низьким рівнем доходу, а 25% – як країни з високим доходом. Вже у 2023 році кількість країн із низькими доходами знизилася до 12%, а категорія країн із високим рівнем доходу збільшилася до 40%.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий банк призначив Боба Сома регіональним директором у справах країн Східної Європи. Він здійснюватиме керівництво програмами банку в Україні та Молдові, починаючи з 1 липня.

 

www.ukrinform.ua