Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.01.2023

Дефіцит елеваторів у 2023 році зберігатиметься

У 2023 році дефіцит елеваторів зберігатиметься, компенсувати мобільними сховищами їх не вдасться. Таку думку висловив головний редактор Kurkul.com Микола Сирота в колонці «Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році».

«Дефіцит елеваторних потужностей буде зберігатись. Відбудувати втрачену інфраструктуру, компенсувати її мобільними сховищами та новими елеваторами не вийде. До того ж робота таких комплексів буде обмежуватись наявністю енергоносіїв та їх вартістю. Тому слід заздалегідь бути готовими до того, що зі зберіганням урожаю будуть проблеми», — пояснив Микола Сирота.

За його словами, частково їх будуть вирішувати, як і минулого року, зберіганням у рукавах, підлогових складах та інших сховищах, де є ризик зростання кількості втрат та погіршення якості зерна. Втім, за правильної технології зберігання, це може бути адекватним виходом.

«Проте, значна частина врожаю буде і далі продаватись «з коліс» без доробки або з мінімальним досушуванням та очисткою. Тому зростатиме популярність культур, сортів та гібридів, що дозволяють зібрати урожай раніше, за високих температур, з показниками вологості, близькими до базисних», — додав експерт.

Що стосується кукурудзи, то тут буде також зсув і в протилежному напрямку — до гібридів, що добре витримують пізнє збирання чи навіть зимівлю на полі. Незалежно від стратегії господарства в цьому питанні, значно вагомішим стане вдалий вибір гібридів та роль випробування їх на господарствах. Експерименти з ранніми або зимостійкими гібридами кукурудзи будуть проводити багато аграріїв.

 

kurkul.com