Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.10.2021

Депутати від “Слуги народу” зареєстрували законопроект про визначення критичних сховищ газу і магістральних трубопроводів

Депутати фракції “Слуга народу” Юрій Камельчук, Андрій Жупанин, а також глава енергокомітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зареєстрували законопроект про визначення критичних сховищ газу і критичних магістральних трубопроводів його транспортування.

Проект закону передбачає внесення змін до закону про нафту і газ (№2665-III у редакції від 27 травня 2021 року – ЕР), свідчать дані на сайті парламенту.

Згідно з текстом законопроекту, розміщеного на сайті Ради в середу, пропонується ввести поняття критичного сховища, що означає підземне сховище, створене в природній ємності, яке є об’єктом державної власності та внесене Кабінетом міністрів до переліку критичних сховищ.

Законопроект пропонує також ділити підземні сховища на критичні і некритичні. До критичних належать стратегічно важливі для економіки і національної безпеки сховища, порушення функціонування яких може завдати шкоди важливим національним інтересам. Їх перелік може переглядатися Кабміном у разі потреби.

У пояснювальній записці до законопроекту його автори зазначають, що, з одного боку, на сьогодні відсутня законодавчо встановлена можливість і правовий механізм, який регламентує процедуру виведення з експлуатації ПСГ, а з іншого – необхідно забезпечити захист критичних сховищ від виведення з експлуатації.

На їхню думку, з метою безаварійної експлуатації ПСГ, забезпечення надійних поставок газу вітчизняним та іноземним споживачам пропонується впровадити концепцію критичних/некритичних сховищ газу.

Крім того, законопроект містить положення, що стосуються особливостей експлуатації газотранспортної системи України в умовах обмеженого транзиту. З урахуванням того, що українська ГТС, проектна потужність якої складає 146 млрд куб. м, використовується лише на третину і очевидна тенденція до зниження обсягів, виникає необхідність оптимізації її потужностей відповідно до реальних потреб у послугах на транспортування природного газу, вважають народні депутати.

Разом із тим, на їхню думку, виведення з експлуатації певних об’єктів ГТС може бути передчасним з урахуванням сучасних тенденцій до декарбонізації і можливих перспектив використання ГТС для транспортування поновлюваних газів.

У зв’язку з цим законопроектом також пропонується ввести поняття критичного магістрального трубопроводу і передбачити особливий режим експлуатації магістральних трубопроводів. Цей режим означає проведення оператором ГТС низки організаційно-технічних заходів з відключення з метою оптимізації витрат на утримання магістрального трубопроводу його технологічних трубопроводів і інженерних мереж із збереженням відповідного магістрального трубопроводу, що не притягується до транспортування природного газу.

Законопроект передбачає розробку Кабінетом міністрів підзаконних нормативних актів, необхідних для його реалізації, в двомісячний термін після набрання чинності законом.

 

ua.interfax.com.ua