Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.08.2020

Держава продовжить фінансувати високоспеціалізовану медичну допомогу, яка надається установами НАМН України

Мінфін планує і надалі підтримувати та вдосконалювати пілотний проект щодо зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах НАМН на 2021 рік.

Про це 3 серпня наголосив Міністр фінансів Сергій Марченко під час зустрічі спільно з заступником Міністра Романом Єрмоличевим і представниками Академії меднаук та Інститутів НАМН України щодо реалізації пілотного проекту.

«Система охорони здоров’я проходить складний період трансформації. У рамках пілотного проекту Академії був напрацьований відповідний алгоритм організації та фінансування послуг з третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Тому ми плануємо підтримати та розширити механізми фінансування надання медичної допомоги Академії та залучити нові установи до нового фінансування (від утримання до оплати за послугу) у 2021 році», – наголосив Сергій Марченко.

Зі свого боку Роман Єрмоличев зауважив, що Мінфін готовий розглянути пропозиції Академії щодо поступового переходу всіх науково-дослідних установ НАМН України на новий механізм фінансового забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

«Це дозволить оптимізувати ресурси, забезпечити впровадження державного гарантованого пакету медичної допомоги на третинному рівні, а головне ‒ надати населенню якісну та безкоштовну медичну допомогу. Адже бюджетний процес уже розпочався, і вкрай необхідно розуміти, які заклади надалі увійдуть у пілотний проект», – зазначив Роман Єрмоличев.

Водночас він акцентував на необхідності надати Мінфіну календарний план заходів щодо долучення до пілотного проекту установ НАМН України у 2021 році та прогнозованого переліку медичних послуг, оплата яких гарантуватиметься державою.

Наприкінці зустрічі Сергій Марченко наголосив на тому, що очікує від представників НАМН України пропозиції з питань розширення мережі пілотних закладів, формування чітких тарифних розрахунків, а також щодо бачення запровадження автономії науково-методичних установ.

Довідково

Пілотний проект щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги в 4-х науково-дослідних установах Національної академії медичних наук України реалізується за рішенням Уряду з 2017 року.

Для його реалізації було обрано чотири наукові установи НАМН України:

• Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України

• Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України

• Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН України

• Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска НАМН України.

Джерело: Урядовий портал.