Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.04.2020

Держводагентство узгодило режими роботи дніпровських та дністровських водосховищ на квітень

Міжвідомча комісія з узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ вперше за понад 50 років узгодила он-лайн режими роботи водосховищ на квітень 2020 року.

Держводагентство у віддаленому режимі зібрало усі пропозиції учасників комісії та з урахуванням прогнозу водності від Укргідрометцентру узгодило оптимальні режими роботи дніпровських водосховищ у квітні 2020 року.

За інформацією Укргідрометцентру, протягом березня на річках у басейні Дніпра відбувався повільний розвиток аномально низького водопілля.

У цілому на території всього басейну Дніпра відмічаються вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного стоку.

Поточна водність майже всіх річок і приплив води до водосховищ каскаду є дуже низькими, одними з найменших за період інструментальних спостережень.

Відповідно, очікувано, що водність Дніпра біля Києва у квітні очікується в середньому 30% від норми.

Крім того, на думку метеорологів, можна очікувати, що за відсутності опадів на багатьох річках басейну Дніпра у літній період сформується маловоддя, що вимагатиме особливо раціонального ведення режимів роботи какаду та економного водоспоживання.

Зазначимо, що у березні каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 30 березня його наповнення складає майже 93% від проектного.

У зв’язку із нерестовою кампанією міжвідомчою комісією доручено Держрибагентству здійснювати постійний контроль за станом риби у водосховищах Дніпровського каскаду.

У свою чергу учасники міжвідомчої комісії, кожен за своїм напрямком, проводитимуть постійний моніторинг водогосподарської ситуації у басейні Дніпра та у разі її ускладнення вноситимуть пропозиції щодо вжиття необхідних заходів.

Детальніше із режимами роботи водосховищ Дніпровського каскаду на квітень 2020 року за посиланням.

Міжвідомча комісія також узгодила режим роботи Дністровського водосховища та екопопуску.

За інформацією Укргідрометцентру, у квітні приплив води до Дністровського водосховища очікується в межах 200-280 м3/с, або 47% від норми.

Така несприятлива гідрологічна ситуація склалася через відсутність достатнього снігонакопичення, температуру повітря вище норми та недобір опадів.

Враховуючи усі чинники, а саме гідрометеорологічну та водогосподарську обстановки у басейні Дністра, приплив до Дністровського водосховища та пропозиції учасників міжвідомчої комісії, усіх стейкхолдерів, як верхнього, так і нижнього Дністра, представників молдовської сторони, узгоджено оптимальний режим роботи Дністровського водосховища у квітні 2020 року.

Зокрема,

– для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, здійснюватиметься рівномірний попуск у нижній б’єф, витратами не менше ніж 110-120 м3/с;

– протягом квітня здійснюватиметься поступове наповнення водосховища до позначок 119,90-120,00 м БС;

– у разі формування дощового паводка витратами 400 м3/с і більше, буде додатково розглянуто можливість здійснення еколого-репродукційного попуску.

Джерело: Урядовий портал.