Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.06.2022

Дешевих кавунів цього року не буде — аграрій

Через тимчасову окупацію, зокрема південних територій, в Україні все ще є дефіцит деяких продуктів. Цього літа, окрім мелітопольської черешні, в Україні поменшає кавунів. Про це розповів керівник ТОВ «Дунайський аграрій» Роман Дяжук в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Як зазначив фермер, зараз перевізники ставлять ціну 40-45 тис. гривень. Тобто доставка до Києва буде близько 2 гривень на кілограмі. Це без врахування собівартості баштанного, без упаковки, доставки до супермаркетів та інших витрат.

За попередніми прогнозами, на початку продажів вартість кавунів становитиме близько 60 грн/кг. Ближче до кінця літа — 25 грн/кг.

Для порівняння, минулого року, вартість кавунів в середньому була 12 грн/кг.

У господарстві Романа Дяжука цього року засіяли баштанними 50 га поля — значно більше, ніж минулого сезону. Підприємець також частково страхує своїх колег із Херсонщини, чий врожай тимчасово під контролем російських окупантів.

Як зазначають експерти, щороку українці споживають 400 тис. тонн українських кавунів, 150 тис. тонн із них припадало на врожай у Херсонській області. Сукупно ще 75 тис. тонн — на Донеччину, Луганщину, Миколаївщину та Запоріжжя.

Приблизно половина щорічного врожаю кавунів наразі під контролем окупантів, чи в зоні активних бойових дій.  Для задоволення попиту Україна буде змушена імпортувати кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції.

 

kurkul.com