Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.06.2019

Децентралізація відкриває нові можливості розвитку малого і середнього бізнесу як економічної основи громад

19 червня під час засідання Уряду України Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів повідомив про результати роботи щодо економічного розвитку регіонів: державну підтримку підприємництва, малу приватизацію у регіонах, реформу надання адміністративних послуг в регіональному розрізі.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

“Реформа децентралізації, яку проводить Уряд дозволила ефективно запустити систему Прозорро.Продажі, яка на сьогодні працює вже у 24 регіонах України. До неї підключено 238 міст та селищ. За півтора роки кількість аукціонів зросла майже у десять разів і вже становить близько 3,5 тис аукціонів. На цих аукціонах органи самоврядування продають та здають в оренду комунальне майно, проводять малу приватизацію, надають право розміщення реклами, проведення ярмарок, надання послуг паркування та розваг. Переважну більшість складають аукціоні з малої приватизації”, – повідомив Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України також відзначив, що загальна сума доходів місцевих громад від аукціонів на червень 2019 року становила більш ніж 700 млн грн, а середній показник збільшення вартості лоту складає біля 40%.

“Сьогодні в громадах малий та середній бізнес є основним учасником торгів в системі Прозорро. Кожного місяця в ній реєструються майже 5 тисяч нових постачальників, серед яких майже 80% – це представники місцевого бізнесу, що діють в межах 1-2 областей”, – наголосив у своєму виступі Перший віце-прем’єр-міністр України.

Під час свого виступу Степан Кубів окремо зосередив увагу на результатах впровадження програм підтримки малого і середнього підприємництва.

“Мінекономрозвитку за останній рік провело 34 інформативні заходи у 17 регіонах щодо можливостей програми ЄС COSME, яка дозволяє залучити фінансування бізнес-проектів на близько 50 млн євро. Навчання та підготовку до участі у програмі пройшли більше 1400 представників бізнесу, асоціацій та органів державної влади. Станом на початок 2019 року підприємства України та ЄС уклали між собою 40 експортно-імпортних угод”, – доповів Степан Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр України додав, що у рамках двостороннього співробітництва Мінекономрозвитку з Федеральним міністерством економіки і енергетики Німеччини реалізується Програма для управлінських кадрів сфери підприємництва України.

“Програма дає змогу українським підприємцям та менеджерам українських компаній з різних регіонів країни підвищувати професійну кваліфікацію щодо ведення бізнесу, набувати нові компетенції для ведення зовнішньоекономічної діяльності, встановлювати ділові контакти з німецькими та іншими іноземними партнерами та сприяти просуванню української продукції та послуг на міжнародних ринках. За 2016-2018 роки 437 підприємців з різних регіонів були відібрані до участі в цій програмі, в рамках якої ними укладено контрактів з німецькими компаніями на 12 млн євро”, – повідомив Перший віце-прем’єр.

Степан Кубів також відзначив важливість реформи надання адміністративних послуг для підтримки підприємництва і поліпшення інвестиційного клімату, що сприятиме зміцненню економічного потенціалу місцевих громад.

“Розвиток системи центрів надання адміністративних послуг та передача з центру на місця повноважень щодо надання адміністративних послуг є одними з пріоритетів політики Уряду щодо наближення та підвищення якості адмінпослуг для людей. На сьогодні в Україні вже функціонує 787 центрів надання адміністративних послуг, а саме: 334 – створено органами місцевого самоврядування, з яких 132 центри в об’єднаних територіальних громадах. Крім того, створено 95 віддалених місць для роботи адміністраторів центрів, а також 3 мобільних центра”, – розповів він.