Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.02.2020

Для захисту екології створять ще один контролюючий орган

У ВРУ групою нардепів зареєстровано законопроект № 3091 про державний екологічний контроль (ДЕК). За порушення природоохоронного законодавства можливе навіть припинення діяльності підприємства, пише ЛІГА.Закон.

Під таким контролем проект розуміє діяльність уповноважених органів із забезпечення дотримання вимог законодавства з охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів суб’єктами господарювання та фізичними особами. Мета ДЕК – запобігання, виявлення та фіксація порушень природоохоронного законодавства, а також притягнення винних осіб до відповідальності.

До заходів ДЕК будуть належати:

– планові заходи (планові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, патрулювання);

– позапланові заходи (позапланові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, реагування на виклики, рейдові перевірки).

За порушення природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання до них хочуть застосовувати:

– штраф;

– тимчасову заборону (обмеження) діяльності, що здійснюється із порушенням вимог природоохоронного законодавства;

– зупинення дії дозволу чи ліцензії або їх анулювання;

– припинення діяльності суб’єкта господарювання, що здійснюється із порушенням вимог природоохоронного законодавства.

Як відомо, уряд на засіданні 18 лютого ухвалив проект Закону України “Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення”. Для підприємств-забруднювачів введуть інтегровані дозволи і нові звіти. А ще раніше уряд ухвалив рішення ліквідувати Державну екологічну інспекцію України, а натомість створити Державну природоохоронну службу.

Своєю чергою, податківці пояснювали кому та як сплачувати екоподаток у 2020 році, а також – коли платники екоподатку можуть не звітувати.